V minulosti byl karneval svátkem, který usnadňoval a zpříjemňoval nejhorší období zimy. Právě na přelomu ledna a února bývají nejkrutější mrazy a ještě dost dlouhé noci. Leckoho může udivit, že v různých velkých městech jsou karnevalové tradice stále živé. A překvapivé je s jakou vervou!

Apartní Riviéra

Karneval v Nice je především elegantní. Letos začíná 14. února a končí o masopustním úterý 4. března. Po celou tu dobu se střídají jízdy alegorických vozů a průvody květin. Celkem jich je dvanáct, některé jsou ve dne, jiné večer.

Nicejský karneval je především o přehlídce výtvorů. Podílet se na výrobě alegorických vozů je každý rok pro výtvarníky prestižní příležitost. Letos jich bude osmnáct a hlavním tématem je Král gastronomie. Jak si někoho takové představují ve Francii, která je považována za nejgastronomičtější zemi na celém světě? Inu to se přijeďte podívat. Zatím je to tajné.

ČTĚTE TAKÉ:

Druhou částí programu je Bitva květin. Každý rok volí karneval svou královnu krásy, která potom z nejhonosnějšího vozu rozhazuje květiny při průvodu, který se koná na promenádě u moře. Na Riviéře nemáte při karnevalu v žádném případě pocit, že zima je dlouhá. Právě naopak, vonící květiny a příjemná teplota ohlašují jaro.

Kostýmovaný Kolín

Nejvyhlášenějším karnevalovým centrem v Německu je Kolín nad Rýnem. Město má vůbec pověst veselého až frivolního místa, kde se žije s radostí a potěšením i mimo toto období. Do karnevalového reje se tady zapojují prakticky všichni obyvatelé. Oblékají si nejrůznější masky, a v těch se oddávají třeštění na ulicích. Poblíž centra můžete narazit na prodejny kostýmů, které samozřejmě fungují celý rok. A nejsou to žádné titěrné butiky, mívají i dvě patra. Nejspíš byste v nich našli kostým pro jakoukoli postavu i roli.

Karneval má svůj přesný program, který se každý rok opakuje. Jako první se objevují ve městě přestrojené ženy. V 11 hodin a 11 minut ve čtvrtek je každý rok karneval zahájen. Začne probíhat velkolepá party, která zabere celý prodloužený víkend. Kolínské pivo Kölsch teče celou dobu proudem.

V Kolíně nad Rýnem všechno končí na Růžové pondělí. To letos připadá na 3. března.

Později, ale bouřlivěji

Ve Švýcarsku patří k velmi vyhledávaným karnevalům ten v Luzernu. Letos začíná 27. února a končí na masopustní úterý 4. března. Veselí startuje na starém městě u karnevalové fontány. Z ní se dříve házely mezi lidi pomeranče. Dnes vám kořeny tohoto zvyku už nikdo neumí vysvětlit. Luzernský karneval vede s Basilejským spory o tom, který z nich je bujnější. Můžete stihnout oba, protože ten v Basileji je výjimečný tím, že začíná po té, co jinde už se ostatní vzorně oddávají půstu. Letos začíná 10. března a trvá sedmdesát dva hodin.

Foto: DZT, Koeln Tourismus, Swiss image, CRT Riviera Côte d'Azur