Původem je z Austrálie (narodil se v Sydney), dětství prožil na několika místech v Evropě a Asii. Nejprve vystudoval šperkařství na Sydney College of the Arts. Pak se vrhl do experimentů s nábytkovým designem a po dokončení studií v roce 1984 získal grant od australského Crafts Council.

Tehdy startuje jeho profesní kariéra: připravuje interiéry Lockheed Lounge v Roslyn Oxley Gallery v Sydney. Když ho oslovil japonský podnikatel Teruo Kurosaki, aby pro něho navrhl nějaký design, Marc Newson nelenil a přestěhoval se do Tokia. Ačkoliv se nám to může zdát velmi daleko, je toto japonské město Mekkou současného designu. Newson tady žil a tvořil v letech 1987 - 1991. Kurosakiho značka Idée operuje jak v Asii, tak v Evropě. Newson se v roce 1991 vrátil zpátky a založil si vlastní studio v Paříži.

ČTĚTE TAKÉ:

Vyhrál také několik soutěží pro zavedené evropské značky, jako je Flos (svítidla), Cappellini a Moroso (nábytek). A také se pustil do joint venture s projektem Ikepod Watch Company. Hodinky, které pod touto značkou navrhuje, se prodávají v limitovaných sériích a jen tak je nepřehlédnete. Během devadesátých let se Newson zabýval také několika restauracemi: sem spadají návrhy interiérů pro Coast v Londýně, manchesterský Mash & Air a Osman v Kolíně nad Rýnem.

Tak trochu dobrodružný Newson se v roce 1997 vrhl do Londýna, kde založil Marc Newson Ltd a pustil se do ambiciózních projektů. Navrhuje sklo pro slavnou značku iittala, kuchyně a vybavení koupelen pro Alessi, nábytek pro Magis a B&B Italia, Idée a Dupont Corian.

Jeho návrhy najdeme v mnoha sbírkách po celém světě (Museum of Modern Art v New Yorku, Design Museum v Londýně, Musée national d'Art moderne - Centre Georges Pompidou a Vitra Design Museum). Přečtěte si například monografii, věnovanou tomuto designérovi (Booth-Clibborn Editions v roce 1999 a další pak vydalo nakladatelství Thames and Hudson v roce 2003). Dodejme, že Marc Newson přednáší na Sydney College of the Arts.