Moderní dřevostavba

Knih o dřevostavbách je už dost a dost. Samo vydavatelství Grada jich má v portfoliu hned několik. Ale tahle od Martina Růžičky nás zaujala pro svou komplexnost. Tak například kresby a náčrtky – nečekejte odborné superdiagramy. Autor sám udělal hromadu náčrtků jen tak tužkou. Jako by vám vyprávěl osobně a při tom črtal na papír skici. Ale jsou názornější a lepší než tisíc fotografií, grafů a odborných tabulek. Nebo nás zaujalo, že v knize najdeme rozšířené informace i o věcech, které se jinde jen okrajově zmíní. Jako příklad je tu dost solidně popsaný celý systém základů typu „crowl space“. Takže pokud se zajímáte o dřevostavby, tahle kniha by u vás v knihovně chybět neměla.

Sborník pasivních domů

Stále oblíbenější jsou pasivní domy. Pokud se i vy zajímáte o jejich stavbu, neměli byste opomenout tradiční sborník Centra pasivního domu. Ten je zdarma k dispozici na stránkách Centra pasivního domu (www.pasivnidomy.cz). Běžně se přitom podobné publikace prodávají za stovky korun. Mezinárodní sborník se skládá z textů českých, slovenských, ale i rakouských a německých autorů. Právě v Německu a Rakousku mají pasivní domy v celosvětovém měřítku největší tradici. Perfektních energetických standardů tu dosahují i veřejné budovy jako úřady, školy nebo mateřské školy.

Sborník Pasivní domy 2013 vychází ze stejnojmenné konference, pořádané v říjnu v Bratislavě. Publikace má 402 stran a podíleli se na ní například známí architekti jako ing. arch. Josef Smola nebo ing. arch. Pavol Pokorný.

Sladký design

Rádi pečete? Rádi děláte někomu radost? Tak zkuste jít o třídu výš a začněte dělat opravdu dokonalé zákusky, dortíky a cukrovinky. Hanka Rawlings vás to ve Sladkém designu z produkce nakladatelství Smart Press naučí. V deseti kapitolách naleznete celkem třicet sladkých delikates, které si s pomocí názorných fotografických postupů a podrobně vysvětlených instrukcí a tipů zvládnete vyrobit sami doma.

Každá kapitola se vždy věnuje jednomu slavnostnímu tématu: Oslavy jara, Narození miminka, Narozeniny holčičky, chlapečka, maminky, tatínka, slečny, První školní den, Svatba, Zimní radovánky.

Na knize je nejlepší to, že tu jsou názorné ukázky postupu. Není to tedy jen obyčejný recept, ale pěkně krok za krokem vás autorka provede celým postupem, jak si třeba vyrobit fantastické marcipánové knoflíky na ozdobení dortu.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com