Takže o stěhování někam do domečku za Prahu neuvažujete?

Nedovedu si představit, že bych jezdil sem a tam a nemohl bych si odpočinout třeba mezi dabingem a divadlem. V Praze máme všechno v podstatě za rohem a zatím není důvod to měnit.

Kolikrát v životě jste se stěhoval? Bavilo vás to?

První stěhování, které si pamatuju, bylo ze Znojma do Brna. Táta tehdy dostal lepší práci, ale mně byly asi tři, takže jsem to považoval za součást života. „Zabalil“ jsem si pár hraček a cínové vojáčky a v Brně jsem strávil nádherné dětství! Bydleli jsme v okrajové části, za domem jsme měli les, údolí, lom s přírodním jezerem, takže jsme byli s partou kluků pořád venku. Podnikali jsme výlety a bojovky. Když jsme se pak v sedmé třídě zase kvůli práci stěhovali do Prahy, ani se mi nechtělo. Toho balení taky moc nebylo, navíc mi tam zůstali kamarádi, a coby puberťák z Brna žijící v Praze jsem to neměl vůbec jednoduché. Dneska už jsem přes dvacet let Pražák, ale kladný vztah k Moravě mi zůstal.

Hromadíte rád staré a nepotřebné věci, či je s klidem vyhazujete do popelnice?

Měl jsem takové období, kdy jsem si říkal, že se mi tohle nebo tohle bude určitě jednou k něčemu hodit. Děda byl totiž celoživotní kutil a vždycky se mu všechno k něčemu hodilo. Čas od času mě ale chytne uklízecí mánie a pak "zbytečných" věcí letí do koše spousta. Rozhodně se nejedná o posedlost, ale je pravda, že zrovna moje znamení Panny má rádo pořádek! A tak se musí manželka hodně snažit, aby některé věci zachránila od jistého konce.

ČTĚTE TAKÉ:

Máte doma nějakou sbírku?

Na základní a střední škole jsem míval občas sběratelské období, kdy jsem sbíral známky, potom podtácky, pak zátky nebo třeba luxusní obaly od čokolád a žvýkaček z Tuzexu. Do těch jsem dokonce občas balil domácí čokoládu a vydával ji za tu tuzexovou! Dneska už ale na sbírání čehokoliv nemám čas.

Jaký druh nábytku vás obklopuje?

Byt máme prostorný, takže jsme si nábytek nechali udělat na míru. Skříně máme jenom vestavěné, ostatní nábytek je hlavně ze skla a kvalitního dřeva. Oproti původní vizi architekta a mé ženy, kde bylo opravdu málo nábytku, se ale spousta věcí s rostoucími dětmi mění.

Na jaké doplňky si potrpíte?

Já se doplňky moc neobklopuju. Máme velký světlý byt, který je vybavený hlavně účelově, a víc k životu nepotřebujeme. Mým nejoblíbenějším doplňkem je v podstatě postel. Za ta léta jsem si zvykl se v ní i učit texty, číst scénáře, pracuji v ní na počítači. Je to de facto i taková moje pracovna.

Odpočíváte tedy nejraději v posteli?

Co se týče bytu, tak rozhodně. Jinak ale odpočívám moc rád na rodinné chatě v Žatci, kterou jsme s rodiči léta rekonstruovali. Ten dům dřív patřil mé babičce a nebylo tam téměř nic. Dnes je celoročně obyvatelný a i děti si tam moc rády hrají, protože k němu patří velká zahrada s altánem, ve kterém můj otec celé léto griluje. A taky rád jezdím k rodičům mojí ženy do Hranic, kde mají také zahradu. Hranice jsou kouzelné a klidné město a děti tam jsou taky moc spokojené.

Kde si nejraději hrajete s dětmi a na co?

Když je hezky, tak přes den chodíme na hřiště, do dětských parků nebo dětských koutků. I když se to nezdá, v centru Prahy je jich hodně. Děti mají rády houpačky, prolézačky, trampolíny. Taky jezdíme za kamarádem do Berouna, který má dům u lesa, a tam vyrážíme na procházky, na hřiby, koupeme se v bazénu nebo třeba opékáme špekáčky. A děti milují i svůj pokojíček. Když je ošklivě, staví Sam ze stavebnic garáže pro auta, pořádá pirátské boje a Lilli si maluje, tancuje, hrajeme karty, Člověče, nezlob se! a spoustu dalších her.

Udělají při hraní děti občas nepořádek?

Moje děti jsou jako uragán. Mám pocit, že občas soutěží, kdo se obklopí více hračkami a nenechá víc věcí na svém místě. Vědí, že když si s něčím dohrají, mají si to uklidit, ale někdy mají tolik práce, že na to prostě zapomenou…

Jste kutil? Dokážete si doma ledacos opravit?

Myslím, že mám docela dobrou průpravu od táty, který byl modelář a dovedl i doma opravit všechno, co se pokazilo. Dost mi to pomohlo v mládí, protože když jsme s bratrem něco rozbili, mistrovsky jsme to zamaskovali. A spoustu věcí jsem se naučil právě při rekonstruování chaty, kde jsem dokonce vykopal dvanáctimetrovou studnu, míchal beton, maloval, tapetoval nebo třeba zaléval základy přístavby.

Umíte vařit? Baví vás to?

Baví a poslední dobou čím dál tím víc. Zatím tedy nejsem v téhle disciplíně moc zdatný, navíc moje žena vaří a peče výborně a dokonce to učí i naše děti, ale když mám čas, snažím se sbírat moudra od známých kuchařů, které potkám při své práci. Ty se pak pokouším aplikovat doma. Na Michelinskou hvězdu to zatím není, ale třeba jednou…

Vizitka

  • Narodil se 1. 9. 1977 v Bílovci
  • Vystudoval Střední odbornou školu polygrafickou a Vyšší odbornou školu hereckou
  • Zahrál si ve filmech Experti, Prachy dělaj člověka, Johanka z Arku, Hartova válka, Duna, Čertova nevěsta, v seriálech Clona, Expozitura, Trapasy, Ordinace v růžové zahradě, Ulice a mnoha dalších
  • Začínal jako student v Národním divadle, jeho domovskou scénou je už osmým rokem Divadlo Radka Brzobohatého, kde nastudoval už deset her
  • Aktivně se věnuje dabingu a moderování nejrůznějších akcí, léta působil jako moderátor v rádiu Evropa 2 či na TV Óčko, od roku 2007 je stálicí rádia Frekvence 1
  • Miluje adrenalinové sporty a má za sebou přes 700 seskoků padákem, věnuje se thajskému boxu a rád zkouší všechno nové

Foto: Mia Production, Petr Volgemut, Tomáš Pikner a archiv Petra Vágnera