Deštníková ulice, Agueda, Portugalsko

V rámci Agitagueda art festivalu byly některé ulice tohoto města vyzdobeny produkční firmou Sextafeira barevnými deštníky. A z nákupních ulic se rázem stala turistická atrakce první třídy. Umění se lidem tak zalíbilo, že už je z toho tradice. Vždyť v horkém Portugalsku je tohle i příjemné zastínění jinak rozpálených ulic.

Modrá ulice, Chefchaouen, Maroko

Vlastně bychom asi neměli mluvit o jedné ulici. Tohle město je celé modré. Je to tradice založená místními židy během třicátých let minulého století, dnes i výborná turistická atrakce, ze které město žije.

Villa de Gracia, Barcelona, Španělsko

V centru Barcelony je ulice, která se jmenuje Villa de Gracia. Je v historické části města a je zde neskutečné množství krámků a hlavně restaurací a kaváren. Každý rok během Festa Major se tato ulice vyzdobí ohromným množstvím fáborků, cetek, světýlek apod. Probíhá tu totiž soutěž o nejkrásněji vyzdobený podnik.

Roombeek, Enschede, Holandsko

Široká silnice plná aut a obchodů. Město ji chtělo zklidnit a vytvořit oázu pro lidi. Tak sem designéři vnesli asymetrii a vodu. Jde vlastně o několik na sebe navazujících velkých vodních ploch, kde jsou jakoby rozbité kameny. Z přeplněné ulice se rázem stala promenáda a centrum života města.

Vercorin, Švýcarsko

Každý rok si pozve švýcarské městečko Vercorin umělce a zadá jim stejné téma – Co nabídnout turistům v naší obci? Nešlo o to postavit někam sochu nebo udělat bustu slavného rodáka. To si myslí jen v Čechách. Tady se radní každý rok snaží o komplexní zajímavost. V roce 2010 se designéři Sabina Lang a Daniel Baumann podívali na město jako celek a řekli si, že historické staré budovy by měly být spojeny něčím moderním. Třeba barevnými liniemi, které se v ulicích proplétají. A ono to vyšlo. Městečko je teď široko daleko známé a proudí sem turisté nejen v zimě za lyžováním, ale i v létě.

Cais do Sodré, Lisabon, Portugalsko

Čtvrť Cais do Sodré se měla stát uměleckou základnou na 24 hodin denně. Mělo to být místo plné inspirace, pohody a setkání umělců a obyčejných lidí. A tak místní radnice nechala ve spolupráci s Cais do Sodré Association vymalovat pěší třídy růžovou barvou. Po stranách pak byly nainstalovány panely pro venkovní galerii. Růžová zůstala, ale podle posledních informací je „růžová ulice“ spíš místem setkávání zlaté mládeže, která sem chodí do nočních klubů bohatě popíjet.

Wangfujing, Peking, Čína

Tuhle ulici bychom asi neměli dávat vedle těch architektonických nebo barevných zajímavostí. Na téhle několik kilometrů dlouhé ulici totiž budete jen jíst. Nebo možná také ne. Je to jedna z nejrušnějších ulic Pekingu. I když jen v noci. Po stranách ulice jsou vozíky, na kterých se každý večer připravují tisíce pochutin napíchnutých na špejlích. Od ananasu až po jedovaté pavouky. Ničím zvláštním tu není mladá dívka, která se zakusuje do bílých červů, škorpionů nebo na niti napíchnutých a ogrilovaných sršňů.