Podobně jako jeho kolega Arne Jacobsen patřil Poul Kjærholm k průkopníkům skandinávského designu a nábytek se podle jeho návrhů dodnes vyrábí. Poul Kjærholm (1929 - 1980) byl návrhář nábytku, výborný řemeslník a také jeden z autorů, kteří proslavili dánskou značku Fritz Hansen. Během své profesní kariéry, která trvala 32 let, Kjærholm navrhl řadu kusů, které se posléze staly ikonami moderního designu.

DALŠÍ SVĚTOVÍ DESIGNÉŘI NA WWW.DUMAZAHRADA.CZ:

Narodil se v malé vesničce Oster Vra v roce 1929, v patnácti letech nastoupil do učení k vyhlášenému truhláři Th. Gronbechovi, který mladého Kjærholma nejen naučil řemeslu, ale také ho nasměroval do Kodaně, kde v následujících letech vystudoval dánskou School of Arts and Crafts ve Frederiksbergu.

Na škole ho vedli významní designéři a architekti, jako byl například profesor Kaare Klint, chvíli byl také u Jørna Utzona (přečtěte si o něm zde). Nejvíc ho ale ovlivnili američtí designéři, manželé Charles a Ray Eamesovi, Ludwig Mies van der Rohe a radikální dánský minimalista Gerrit Rietveld.

Od roku 1950 Poul Kjærholm pracoval na konceptu nové série nábytku, která začínala židlí PK0. O dva roky později následovala PK25. Po několika dalších letech navrhl židli – křesílko PK22, které dodnes bývá srovnáváno se slavnou ikonou, křeslem Barcelona od Miese van der Roheho. To už nebylo pochyb o tom, že Poul Kjærholm patří mezi nejtalentovanější designéry Skandinávie a že jeho cit pro materiál, proporce i elegantní výraz nábytku překročí hranice rodného Dánska. Kromě přírodních materiálů a dřeva vnesl Poul Kjærholm do navrhování nábytku kov a subtilní konstrukce, které mu umožnily dosáhnout nadčasovosti a klasického výrazu sedacího nábytku, ale i stolů.

Židle PK22 se úspěšně prosadila ve světě a dnes je například ve slavné pařížské Bibliothèque nationale de France. Poul Kjærholm bohužel předčasně zemřel v roce 1980 a jeho „dvorní výrobce“ Fritz Hansen v roce 2003 ukončil výrobu většiny nábytku, ke kterému měl autorská práva.

„Rozhodl jsem se v rodinné tradici pokračovat. Protože jsem vystudoval to, co můj otec. Protože jsem jeho synem. A také jsem si kladl otázku, když ne Fritz Hansen, kdo tedy? Tak vznikl příběh Kjærholm Production, nová éra slavného modernistického nábytku,“ říká syn Thomas Kjærholm, který se do výroby a distribuce otcových návrhů pustil před několika lety pod vlastní značkou Kjærholm Production.

Příběh Poula Kjærholma a jeho slavných kusů nábytku tak nekončí, ale pokračuje dál pod taktovkou jeho syna.

Foto: archiv Fritz Hansen Text: Radek Váňa/Tvujdum.cz