Menton je půvabné město na francouzské Riviéře. Nachází se v nehlubokém mořském zálivu, který je ovšem ze severu chráněn hradbou hor. Toto geografické uspořádání způsobuje, že je tady tepleji než o pár kilometrů dál a také vlhčeji. Zkrátka ideální podmínky pro pěstování subtropických i tropických rostlin. Město má několik nádherných zahrad, které jsou teď v nejkrásnějším květu.

Palmy jako doma

První velké zahrady se tady začaly budovat již v 18. století. Už tehdy bylo místo proslulé botanickými možnostmi. Tehdy se tady hodně pěstovaly citrusy, zejména citroníky.

V 19. století sem začali jezdit Angličané a mezi nimi botanikové, kteří byli klimatem doslova fascinováni. Zavedli různé dosud nepěstované subtropické a tropické druhy. A Menton byl brzy nazýván skleníkem pod otevřeným nebem. Ve městě, které sice nepatří k nejmenším, ale také to není žádná metropole, je zajímavých zahrad několik.

ČTĚTE TAKÉ:

Vyberte si styl

Val Rahmeh, Fontana Rosa, Serre de la Madone jsou snová místa, kde hlavní roli hraje přírodní dispozice ozdobená mnoha druhy palem a stoletých olivovníků. V kontrastu s tím jsou zahrady ve středu města na Square des États-Unis a Jardin du Campanin, kde vedle marhaníků a citroníků dotváří středomořskou náladu zdobená keramika. Nejznámější a nejslavnější je Maria Serena, zejména kvůli budově, kterou obklopuje. Palác stavěl Charles Garnier, autor pařížské opery a kasina v Monte Carlu. Je nádhernou ukázkou stylu, jímž se na Riviéře stavělo na konci 19. století. Zahradou můžete chodit nekonečně dlouho. Je ve svahu a je tam nádherně.

Slavný hřbitov

Toto příjemné mikroklima se zdálo být také léčivé. S tuberkulózou ale došlo k velkému omylu. V polovině 19. století zavítal do města anglický lékař James Henry Bennett, který se vrátil zázračně vyléčen. Následně publikoval dílo o blahodárných účincích mentonského klimatu na léčbu plicních nemocí. Jeho uzdravení bylo jen omylem matky přírody, protože místní klima, vlhké a teplé, napomáhalo nejen bujení rostlin, ale i rozvoji tuberkulózy. Pacienti, kteří se sem jezdili léčit, tu naopak umírali.

Jedním z míst, které stojí za vidění, je také mentonský hřbitov. Je plný hrobů popsaných azbukou. Smetánka z carského Ruska si Menton oblíbila. Za mnohými jmény jsou hotové romány. Pravděpodobně nejslavnějším nebožtíkem však je James Elliot, muž, který dal přesnou formu pravidlům ragby. Hřbitov je na kopci a jsou z něj nejkrásnější panoramatické výhledy na některé ze zahrad, na celou Riviéru i na Přímořské Alpy a také je vidět až do Itálie.