V pátek 30. května budou v Ústřední městské knihovně na Mariánském náměstí prezentovat odborníci Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy, co všechno lze vyčíst z pražských map.

Experti IPR seznámí veřejnost s jednotlivými mapovými aplikacemi, které obsahují například informace o tom, jaká je kvalita ovzduší, cena pozemků nebo hlukové zatížení v jednotlivých pražských lokalitách.

Součástí prezentace bude i on-line přenos z pracoviště, kde se digitalizují historické plány Prahy. V reálném čase také uvidíte, jak dnes pomocí digitálních technologií vznikají nejpřesnější mapy hlavního města.

Šíře témat, které IPR sleduje, je jedinečná – na www.geoportalpraha.cz si každý může prohlédnout na 30 různých tematických map.

Územní plán i pro veřejnost

Už dnes se můžete seznámit s územním plánem. První výkresy vznikajícího územního plánu (tzv. Metropolitního plánu) jsou vystaveny ve 4. patře Staroměstské radnice. K vidění jsou například aktuální verze rozdělení Prahy do cca 800 lokalit. Metropolitní plán nově rozděluje město do lokalit podle převažujícího charakteru zástavby, ulic a parků a jasně reguluje způsob jejich rozvoje. Oproti stávajícímu územnímu plánu se tak vymezuje zejména důsledným vnímáním charakteru města. Lokality rozděluje na zastavitelné a nezastavitelné tak, aby zamezil neekologickému a neekonomickému rozlézání města do volné krajiny.

Návštěvníci si budou moct prohlédnout i výkres analyzující rozvojové plochy a hodnocení jejich potenciálu pro případné zastavění nebo analýzu výšky pražské zástavby. Poprvé k vidění bude také unikátní schéma veřejných prostranství. Výstavu bude doplňovat také animované video představující základní teze vznikajícího plánu.

Titulní foto: Mapy.cz/Seznam.cz