Tomáši, v poslední době hodně cestujete po světě, kde jste vyrůstal?

Narodil jsem se v Písku, ale od nejútlejšího věku jsem bydlel v Českých Budějovicích. Později se mí rodiče přestěhovali do Borovan u Českých Budějovic a tam mám zatím své útočiště. Na jižní Čechy nedám dopustit.

Byl jste jako kluk pořádný?

Tak půl na půl. Bydlel jsem v pokojíčku s bratrem a s tím pořádkem to bylo jak kdy. Prostě malý klučičí pokoj, který byl rozdělený na dvě poloviny. Přesně v jeho polovině visel boxovací pytel, do kterého jsme bušili. Chodili jsme oba na karate a ten pytel se nám skvěle hodil na trénování.

ČTĚTE TAKÉ:

V kolika letech jste se začal věnovat krasobruslení? Proč zrovna tento sport?

Začínal jsem v pěti letech a nikdo mě do krasobruslení netlačil, dělal jsem kromě něj taky atletiku, fotbal a nakonec zvítězilo krasobruslení. Trošku za to může Štěpánka ze školky, do které jsem se v pěti letech zamiloval, a ona byla krasobruslařka. Takže se dá v podstatě říci, že krasobruslení v ČR mělo v poslední době úspěchy díky Štěpánce.

Jaká byla doma vaše rána, když jste musel vstávat na tréninky?

U nás jsou od rána do večera vytížené stadiony hokejem a na krasobruslaře zbývá jen to ráno, no spíše skoro ještě noc. Vstával jsem každý den, včetně soboty a neděle, v půl páté. Od 5.45 hodin do 6.45 hodin jsme byli na ledě a pak ve všední den hurá do školy. Nejhroznější to muselo být pro mé rodiče, jelikož vstávali ještě dříve, aby mi připravili snídani a svačinu a doprovodili mě do stadionu.

Kde jste trávil prázdniny? Zažil jste i nějaké extrémní ubytovací zařízení?

Prázdniny neexistovaly, ale je pravda, že jsem přes léto měnil „bydlící“ prostředí. Jezdili jsme na spoustu soustředění a spal jsem v obrovské škále ubytovacích prostor. Od hotelů až po ubytovny, a na některých „suchých“ soustředěních, tedy bez ledu, jsme spali pod stany a dokonce i v indiánském týpí. Obydlel jsem asi už všechno, co se dá, a dokonce jsem při návštěvě Kazachstánu vyzkoušel natáhnout se i v jurtě. Docela mě fascinovalo, že tam lidé stále žijí kočovným životem. Postaví jurtu, pak ji složí, hodí na mezka a jedou dál. Svůj byt si tak vozí stále s sebou.

A jak se vám bydlelo v týpí?

Nádherně se mi v něm spalo a vůbec mi nevadilo, že tam pobývalo dalších jedenáct lidí se mnou. Uprostřed bylo ohniště s otevřeným ohněm a takovou zvláštní atmosféru jsem nezažil ani u krbu. Všichni jsme seděli v kruhu kolem toho ohně a v tu chvíli jsme si byli rovni. Prostě neskutečná pohoda, ti indiáni „věděli“. Nicméně do týpí se asi nepřestěhuji, ale jako relax ho mohu jedině doporučit.

Jak se vám bydlelo letos na Olympiádě v Soči?

Musím přiznat, že my krasobruslaři jsme maličko rozmazlení a většinou bydlíme v pětihvězdičkových hotelech, kde se o nás starají s grácií. Olympiáda je ale v tomhle trochu jiná, na těch bývalých se dokonce pomalu spalo v maringotkách, ale to znám jenom z vyprávění, to já nezažil. V Soči bylo ubytování konformní, akorát se člověk musel srovnat se spolubydlícími.

Co tím myslíte?

Nemůžeme mít pokoj sami pro sebe, na což jsme jinak zvyklí. To víte, když se sejde na jednom pokoji nebo v jednom apartmánu sešněrovaný pravidly a nervozitou, až skoro „úzkoprsý“ krasobruslař, a s ním veselé kopy snowboardisti, tak je docela legrace. Na všech třech olympiádách jsem ale měl opravdu skvělé spolubydlící, takže si ani trochu nestěžuju.

Usínalo se vám tedy dobře?

Usínání u mě není o polštáři nebo o dece, ale o mentálním rozpoložení, a to je někdy před závodem trochu problém.

Kde vy tedy vlastně bydlíte?

Bytem jsem psaný u rodičů, ale můj trvalý pobyt je tam, kde jsou moje brusle!

Máte představu, kde byste chtěl jednou zakotvit?

V Praze nebo v Torontu. Přál bych si bydlet v bytě, protože s domem je hodně starostí.

Jaké zařízení by vám vyhovovalo?

Léta jsem strávil v Oberstdorfu v Německu a tam měli všechno zařízení ze dřeva. Tenhle styl mi ale nic neříká. Mám rád minimalismus a hezký, uhlazený design. Líbí se mi, když člověk kouká na kus nábytku, a hned na první pohled vůbec nepozná, že to je skříň. Určitě si nepořídím nábytek, který mi zakryje všechny zdi, a nemusím ani velká umělecká díla, třeba sochu bych si do bytu nepostavil. Bydlení a svůj domov si hodlám zařídit hlavně tak, abych se tam cítil doma, a ne jako na návštěvě.

Co máte teď v plánu?

Momentálně trénuji na nový projekt na ledě pod názvem „Jen počkej, zajíci“. Ožijí v něm klasické postavičky jako vlk a zajíc. Bude to velká výpravná podívaná pro celou rodinu se známými hity ze seriálu a krasobruslařskými výstupy. Světová premiéra proběhne 20. září 2014 v Praze. Průvodcem děje bude Michal Nesvadba a já si zahraji a zakrasobruslím.

Vizitka

  • Narodil se 3.6.1986 v Písku
  • Má deset titulů mistra republiky
  • V roce 2007 získal stříbrnou medaili na ME ve Varšavě a v roce 2008 zlatou medaili na ME v Záhřebu
  • Startoval na Zimních olympijských hrách v roce 2006 (18. místo), 2010 (19. místo) a 2014 (11. místo), po svém závodě na ZOH v Soči ukončil v únoru 2014 sportovní kariéru
  • Naposledy startoval na Mistrovství světa 2014 v Tokiu, kde se umístil na 10. příčce
  • Připravuje muzikál na ledě Jen počkej, zajíci
  • Rád hraje tenis a rád by se naučil hrát golf

Foto: archiv Tomáše Vernera a Šárka Jansová