Máte pražský byt. Tam ale asi moc nebýváte?

Dlouhou dobu jsem žil spíše po hotelech a ve stanu než někde trvale ve svém. V Praze mám sice byt, ale někdy jsem mimo republiku třeba i devět měsíců. To si pak spíše jen přebaluji kufry, než abych si užíval své vlastní bydlení. Minulý rok jsem si ale pořídil svůj dlouholetý sen, a to velký rybník s barákem. Říkám to záměrně v tomto pořadí, protože jsem v první řadě hledal vodní plochu, u které bych si dokázal představit bydlet.

Bylo zapotřebí nějaké rekonstrukce, abyste mohl v baráku bydlet?

V první řadě se momentálně věnujeme rybníku Katlov. Postavili jsme zde další dva veliké ostrovy, které momentálně obkládáme tunami kamenů. Nejsou to žádné ostrůvky. Už jsme do rukou vzali více než 1000 tun kamene, všechno je to ruční práce. Stejně tak jsme rybám postavili podvodní lavice, které slouží jako úkryty a také reprodukční místa. V poslední době se snažíme pracovat i na zahradě a na rekonstrukci domu, s níž mi pomáhá Tomáš Russe. Skvělý architekt, bez kterého bych byl dávno ztracen. Hlavně v legislativě, která je naprosto šílená. Nikdy bych nevěřil, kolik papírování stojí vlastní bydlení.

Na co jste ve vašem domě nejvíce pyšný?

Určitě na přírodu kolem našeho rybníku. To je hlavní důvod, proč jsem se do Katlova zamiloval, a vlastně při první vteřině pohledu jsem věděl, že přesně tady chci bydlet.

ČTĚTE TAKÉ:

Chystáte si ještě něco pořídit v nejbližší době?

Maximálně tak další bagr. Čeká nás tu ještě hodně stavebních úprav. Přímo na zahradě mám ještě další celkem velký rybníček, který odbahňujeme, celé břehy musíme obkládat kameny. Na jaře už jsem vysadil desítky vzrostlých dubů, habrů a platanů. Udělal jsem si i radost a pořídil i nádhernou pawlovnii. Tím to ale na naší zahradě teprve začíná.

Pěstujete i nějaké kytičky?

To zatím není moc reálné. Po zahradě jezdí stále těžká technika, a kytičky by tak neměly moc velkou šanci na přežití. Snad příští rok. Les ale máme hned za barákem a tam je ta nejkrásněji zahrada na světě. Sice divoká, ale tak to mám rád.

V současnosti jste podpořil kampaň FSC, tedy šetrně obhospodařovaných lesů. Máte doma nějaké takové produkty? Třeba dřevěný nábytek nebo tetrapakový kartón v lednici?

Kampaň FSC jsem podpořil z přesvědčení. Dřevo vždy patřilo, patří a bude patřit k materiálům, které mají duši, dokáže provonět celý dům a zrovna tak je dřevo dokonale obnovitelný zdroj. Tedy pokud se v lesích hospodaří správně a s respektem k zákonům přírody. Tetrapakový kartón s logem FSC v lednici máme, to je jasné! Nábytek ještě neřešíme. To nás čeká nejdříve za rok. Až ta situace nastane, budu chtít rozhodně vědět, odkud můj nábytek pochází. V Amazonii jsem viděl příliš mnoho zkázy, aby mi to bylo jedno. Plochy, které tam každoročně mizí, jsou obrovské a nemůžeme si myslet, že se příroda nechá devastovat do nekonečna.

Vyrobil jste v domě něco sám?

Abych byl upřímný, zatím na to nebyl čas a smontování nábytku z Ikey se do toho určitě nepočítá.

Co se naposledy rozbilo a kdo to opravil?

Momentálně se nám rozbíjí hlavně bagry, buldozery a různé nakladače. Naštěstí máme za souseda Vaška Oberreitera a ten spraví úplně všechno. Někdy jenom kroutím hlavou nad tím, jak si se vším poradí. Je to takový Ferda mravenec, práce všeho druhu.

A jak vám pomáhá přítelkyně? Nebo vy jí? Jak máte rozdělené domácí práce?

Oba jsme pracovně dost vytíženi s naší vlastní prací a do toho se snažíme pracovat na Katlově. Není to jednoduché, protože zatím jsme v Praze téměř každý den a domů na barák dojíždíme. Jana se stará o dům, což jí vůbec nezávidím a já bych to ani nedokázal. Radost ze mě určitě nemá. Těžká technika hodně práší, takže uklízení prachu je v podstatě nekonečný příběh. Já se snažím pracovat na rybníku a zahradě.

Přemýšlíte, že se do budoucna ještě přestěhujete?

Tak to zatím určitě ne. Hlavně už jsme našli bydlení snů, tak proto nemáme ani jediný důvod. Na Katlově se nám nesmírně líbí a každým dnem se posouváme blíže dalším snům.

Vizitka:

  • Narodil se 24. prosince 1981 v Praze do muzikantské rodiny Vágnerů.
  • Opustil studium na pražské konzervatoři a vydal se do Austrálie, aby se mohl věnovat rybaření.
  • Je autorem knihy Můj přítel sumec, seriálu Fish Warrior pro National Geographic, seriálů pro Českou televizi.
  • Zaměřuje se zejména na projekt Sladkovodní giganti, ve kterém mapuje 24 největších sladkovodních ryb světa, kterým hrozí vyhynutí.
  • Je svobodný, žije s přítelkyní. Ve volném čase rád vyráží do přírody.

Foto: archiv Tetra Pak