Kde se vzala tradice pot-pourri?

Tradice užívání pot-pourri se datuje od středověku a pochází z Francie. Odtud se rozšířila do Anglie a následně do ostatních evropských zemí. Ze začátku se tyto voňavé nádoby vyskytovaly pouze v luxusních měšťanských domech, o mnoho let později se začaly běžně vyskytovat i v domácnostech. Rostliny se umisťovaly do keramických, porcelánových nebo kameninových nádob a nádoby se ukládaly do blízkosti proudícího teplého vzduchu tak, nejčastěji na krby, aby se aroma lépe uvolňovalo. Dnes se rostliny ukládají do plátěných sáčků, proutěných či dřevěných košíků.

ČTĚTE TAKÉ:

Co se skrývá uvnitř?

Všechny přírodní materiály, které ze svých částí uvolňují vonné silice nebo mají zajímavou barvu či strukturu. Nemusí se tedy jednat pouze o květy, ale i o:

  • hobliny ze dřeva cedru, cypřiše či jalovce
  • šišky a semena různých jehličnanů, kůru stromů
  • listy a květy levandule
  • listy a květy rezedy
  • květy růže, šípky nebo růžový olej
  • skořici, hřebíček, oregano, muškátový oříšek, anýz, koriandr, badyán, vanilkové lusky
  • květy nebo olej z jasmínu
  • plátky citrusových plodů, jablek, mišpulí, kdoulí, jeřabin
  • pivoňky, sedmikrásky, měsíček lékařský, macešky, hrachor, fialky
  • kaštany, žaludy, bukvice, mech, mušle, drobné větévky

U květů se cení schopnost uchovat si barvu, některé květy je nutné uměle dobarvovat. Celé aranžmá vždy ladíme do barvy interiéru. Po určité době se vůně z pot-pourri přirozeně vytratí, oživit ji můžete tak, že ho pokapete 3 – 5 kapkami éterických vonných olejů s vůní pomerančů, santalového dřeva, citronové trávy, růže aj.

Zdobí a léčí zároveň…

Pot-pourri je nejen krásné, ale i zdraví prospěšné. Eukalyptový a borovicový olej usnadňuje dýchání astmatikům, levandule patří do ložnice nebo koupelny, protože nás uklidní, zrelaxuje a navodí nám spánek, stejně jako dobromysl, hřebíček či skořice. Citrusové plody vás povzbudí, rozmarýn zlepší koncentraci a náladu. Poslední dobou se rozšířily i vonné sáčky, které se dávají do šatníků. Nejen že bude vaše prádlo krásně vonět, ale u takové levandule se mu budou vyhýbat nepříjemní moli.

Za pár korun dárek pro všechny

A co je nejlepší? Nasušené květy a přírodniny máte od matky přírody zadarmo. Využít můžete to, co jste si přivezli z dovolené (mušle, korály), a vytvoříte si tak příjemnou vzpomínku na léto a společně strávený čas. Ozdobnou krabičku, košíček nebo plátěný sáček si můžete vyrobit sami i z lepenky, a pokud vše opatříte mašličkou z přírodního lýka a obdarujete maminku, babičku nebo manželku, určitě sklidíte velký úspěch a vlastnoručně vyrobený dárek krásně zahřeje u srdce. Navíc výroba je tak jednoduchá, že do ní můžete zapojit i své ratolesti.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com