Jablečná kuchařka

Na každý den jeden recept, který obsahuje jablka? Zdá se to nemožné, ale jde to. Vážně. Přesvědčuje nás o tom kniha Jablečná kuchařka od Karen Berman a Melissy Petitto.

Aby bylo opravdu 365 receptů, jsou tu i takové kulinářské speciality jako jednohubky s párkem a jablky, ale to nevadí. Nás zaujalo, že recepty se netýkají jen sladkých dortů, ale je tu od všeho něco. Jsou tu krevety s jablečným přelivem, kuřecí na jablkách, saláty, zálivky i nápoje. Jablko vládne.

My vyzkoušeli rychlý recept Kuřecí scaloppine s houbovo-jablečnou omáčkou. A popravdě řečeno jsme byli nadšeni. Je to jednoduchý recept, kdy vlastně kuřecí řízečky zakryjeme směsí žampionů a jablek, které jsme předtím lehce podusili s calvadosem. Překvapivá chuť nás nadchla. K tomu šťouchané brambory a velmi chutný sobotní oběd byl během dvaceti minut na stole.

Líbí se nám i to, že recepty klasické jsou doplněné o dvanáct receptů světových kuchařů, takže tu najdete i něco opravdu extra, jako je jablečný koláč s karbanátky od Michaela Gilligana, který vařil pro britskou královskou rodinu.

  • Jablečná kuchařka, Karen Berman a Melissa Petitto
  • Vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE, ISBN: 978-80-7370-296-0, Počet stran 385

Rekonstrukce chalupy

Jan Žák je nadšený chalupář. A tak sepsal 145 nápadů, jak takovou chalupu vylepšit. Nejsou to žádné věci, které by stály statisíce. Naopak. Pan Žák si pomáhá, jak může. Sám si vyrábí vysouvací lůžka, sám si postavil tepelné čerpadlo, ale vymyslel i drobné zlepšováky, jako samozavírání dveří nebo pro renovaci rozvrzané lavičky.

Jak se říkalo dříve - za pětník milionové nápady. Nápady, které byste museli pracně vymýšlet, a přitom je už někdo někde vymyslel, vytvořil a ověřil. Představte si třeba, že byste měli na chalupě vlastnoručně vyrobený výtah. S minimální investicí, funkční několik desetiletí. Tak si pořiďte tuhle knihu a pak zkontaktujte pana Žáka. Určitě se s vámi rád o podrobnosti podělí.

  • Rekonstrukce chalupy, Jan Žák
  • Vydala Grada Publishing, ISBN: 978-80-247-5143-6, Počet stran 120