Terence Conran se narodil v roce 1931, studoval na Bryanston School v Dorsetu a poté textilní tvorbu na Central Saint Martins College of Art and Design. Jako student pracoval pro Festival of Britain, svou vlastní praxi si otevřel v roce 1956. Prodává nábytek značky Summa a v roce 1964 se svou třetí ženou Caroline Herbertovou otevírá první obchod Habitat v Chelsea. Tento obchod položil základ dnešnímu rozsáhlému obchodnímu řetězci Conranových restaurací, obchodů a dalších aktivit. Všechny nesou několik spojujících znaků: vybraný soudobý design a úspěšný koncept.

V polovině osmdesátých let Conran expandoval se značkou Habitat do skupiny StoreHouse group. V roce 1990 Terence Conran ztrácí nad projektem vedení, rozvádí se s Caroline Herbertovou a zakládá další designový byznys: Conran Shops. Jeho původní značku Habitat nyní vlastní stejná skupina jako skandinávskou IKEA. Řetězec Habitat byl zaměřený na moderní design pro široké publikum, Terence ale svůj obchodní talent a schopnost nabídnout moderní a svižný design lidem uplatňuje i v jiných oblastech: kromě obchodu to jsou i restaurace a hotely.

Restaurace a obchody podle Terence

Společnost Conran Restaurants byla založena v roce 1991 a dnes patří k úspěšným britským restauračním skupinám s celkem více než 20 provozy nejen v Londýně, ale i Paříži a New Yorku. Všechny tyto restaurace navrhuje Conran & Partners a často jde o spojení současného moderního designu v historických stavbách v zajímavých lokalitách měst.

Osm obchodů v Londýně, Paříži, New Yorku, Tokiu, Nagoyi a Fukuoce prodává především současný interiérový design, bytové doplňky a nábytek. Většinou jde o dražší kusy, některé navržené samotným Terencem.

Conran & Partners

Pod touto značkou se Terence Conran realizuje v oblasti architektury a interiérového designu, ale jeho tým se zabývá i grafickým a produktovým designem. Spojení s obchody a restauracemi, které navrhují a pak značku Conran prosazují dále, je nasnadě. Realizace Conranovy architektonické kanceláře dnes najdeme po celém světě, pracoval například pro City Lofts, Forth Ports/Bank of Scotland (vlastnící mořský Terminal v Edinburghu), The Park Hotels in India, pro Trieste Hotel ve Vídni, londýnské Museum a další. Spoustu projektů má v Japonsku (například rezidenční a komerční centrum Roppongi Hills v Tokiu a Niki Club v Nasu). Architekti ze studia Conran & Partners nyní připravují rozsáhlou přestavbu a regulaci přibližně dvacetihektarového území kolem řeky Tamagawa.

Co je ale zajímavé, je přístup Terence Conrana k detailu, jeho schopnost navodit v zákazníkovi – ať už restaurace, obchodu, nebo hotelu – ty správné pocity a především chuť konzumovat současný design. Jeho vlastní nábytková tvorba zahrnuje například kolekci Bed, určenou do ložnic a koupelen. „Moje víra je založena na tom, že pokud odpovědným a inteligentním lidem nabídnete něco, co je kvalitně vytvořené, dobře navržené, je to decentní a s odpovídající cenou, pak budou spokojeni a budou váš produkt kupovat. A je jedno, jestli to bude nábytek, nebo služby v restauraci či značkovém obchodu,“ říká. O tom, že má pravdu, svědčí i jeden z nejúspěšnějších hotelů roku 2000: Great Eastern Hotel, na jehož přípravě se Terence Conran spojil s Wyndham International. V centru londýnského City vznikla „moderní klasika“, jak o hotelu referovala média. Nejlépe to také vystihuje Conranův přístup k designu: střídmost, kvalitní provedení a nenápadný luxus. Součástí korporace je například i řetězec Hyatt Hotels.

Terence Conran za desítky let svého aktivního působení na poli designu napsal řadu knih, v celkovém nákladu přesáhly 20 milionů prodaných výtisků. Už v roce 1983 se spojil s vydavatelstvím Octopus Books a pod jménem Conran Octopus začal systematicky vydávat knihy o životním stylu, designu, interiérovém návrhářství, ale i kuchyni a zahradě (Terence Conran’s France, The Essential House Book, The Essential Garden Book, Terence Conran on Design, The Ultimate House Book, Easy Living, Terence Conran on Restaurants, Terence Conran on London, Small Spaces, Classic Conran). Na českém trhu je k dispozici například jeho průvodce kuchyní. „Dnešní kuchyně není jen místnost pro přípravu a vaření jídel, ale stále víc i místo, kde můžeme jíst, bavit se, odpočívat, pracovat,“ říkají editoři. V tomto obsáhlém průvodci Terence Conran diskutuje o dopadu těchto funkcí a vysvětluje, jak sloučit všechny rozmanité, praktické, dekorativní, strukturní a technologické prvky a vytvořit prostor, který by plně vyhovoval našim potřebám. Celou řadu aktivit od návrhářství přes obchod s designem, vydavatelství až po osvětovou činnost doplňuje nadace, kterou Terence založil v roce 1980.

Zdroj': www.conran.com