Především si musíte dát pozor na to, jak velkou obrazovku chcete. Pak se podívejte na to, jaké rozlišení požadujete, jaké konektory budete využívat apod. Ale to jsme všechno vysvětlili v tištěném časopisu.

Nyní se zaměříme na další části, které jsou neméně důležité, nebo jsou to věci, které (ne)potřebujete. Záleží na vašich preferencích.

Zvuk

Čím tenčí obrazovky, tím méně místa na reproduktory. Bohužel se s postupující dobou výrobci moc nezaměřují na zvuk, protože předpokládají napojení na systémy domácího ozvučení. Obecně jde říci, že čím menší a levnější modely, tím horší zvuk, ale samozřejmě to neplatí generálně. V obchodu je třeba si vyzkoušet, jak kvalitně přístroj zní. Jinak můžete mít sice skvělý obraz, ale zvuk ještě horší, než měla vaše stará CRT televize.

NAŠE PRODUKTOVÉ TIPY NA NOVÉ TELEVIZE V NABÍDKÁCH VÝROBCŮ:

Nahrávání z televize

Nahrávat z televize na USB má dnes možnost spousta přístrojů. Bohužel to má svá úskalí. Především lze záznamy přehrávat jen na televizoru, na kterém byly pořízeny. Dokonce nejdou přehrát ani na stejném modelu televizoru. Najít model, který to umožňuje, je dnes velmi obtížné.

Zároveň mají jen velmi málo možností, jak nahrávat, a přitom se dívat na jiný film. Tuto možnost mají jen televize s dvojitým tunerem.

Musíte také zjišťovat, jak velké disky televizor zvládne přečíst. Velmi často jsou omezeny největší kapacitou.

Internet

Moderní televize většinou už umí přistupovat i na internet. Některé dokážou podle vlastního programu zpřístupnit jen některé služby (např. YouTube, počasí, sociální sítě apod.), jiné nabízejí i volné brouzdání po internetu. Zdlouhavé je však vymačkávání adres pomocí speciálních ovladačů. Je tedy lepší hned si připlatit za malou dálkovou klávesnici. Nejnovější modely mohou být dokonce ovládány mobilními telefony či tablety a také s nimi sdílet svá data.

Síťové rozhraní navíc umožňuje zapojit televizi do domácí sítě a přehrávat na televizoru skutečný obraz z počítače, přehrávat hudbu, filmy a fotografie nasdílené v této síti. Musíte se ale zaměřit na to, aby tyto televizory měly certifikaci DLNA, stejně jako připojené ostatní síťové prvky. Jinak spolu nebudou komunikovat.

DVB-T

Digitální tuner pro příjem signálu se značí jako DVB-T (televizní), DVB-S (satelitní) a DVB-C (kabelový). Bohužel tyto tunery budou během následujících let už zastaralé. Český trh se postupně přeorientuje na modernější vysílací modulační programy, které dokážou vysílat i v Ultra HD rozlišení. Zkuste si tedy raději vybrat televizi s digitálním tunerem DVB-T2.

OLED televize

V obchodech se vám budou snažit prodat i takzvané OLED televize. Jejich hlavní vlastnost – jsou zakřivené. Proč? Aby byl lepší dojem z obrazu – člověk je jaksi obklopen dějem. Proč nebyly tyto obrazovky již dříve? Protože klasická LED technologie to neumožňovala. Až příchod OLED (Organic Light-emitting Diode). Ty se mohou ohýbat, takže nemusí být obrazovky nutně ploché. Výhody jsou v perfektních barvách, v dokonalém obrazu, protože jejich systém využívá náročnější techniky. Body tak neblikají a dokážou udělat perfektní plynulý obraz. Zároveň je monitor úspornější. Bohužel je tato technika také výrazně dražší a to, o čem se nemluví, je, že organické materiály, ze kterých je obrazovka vyrobena, degradují. Bohužel jednotlivé barvy mají dobu degradace různou. Nejrychleji stárne modrá barva, i když moderní displeje tento problém už výrazně vylepšily, velmi často jen ale softwarově (stálou korekcí barevného podání obrazu).