Co když doma otevřete lahev sektu, dáte si „bublinky“ a pak si to proložíte červeným vínkem, bowlí, dáte si cukroví, chlebíček se salátem… To bude ráno… Tak co dělat, aby se tohle nestalo? Co mixovat a čemu se zásadně při pití sektu vyhnout? To vám poradí mistr nad mistry (i když ne v množstevním pití), Tomáš Brůha, hlavní sommelier značky Bohemia Sekt.

Na co si dávat nejvíce pozor při míchání alkoholu a jaké jsou nejhorší kombinace?

Míchání různých druhů likérů, destilátů, piva, vína určitě nikomu neprospěje. Nejhorší je kombinace alkoholu a cukru v něm obsaženém. Čím více alkoholu s cukrem, tím horší ráno pravděpodobně bude.

Vadí něčemu pití více druhů sektu v jednom večeru, nebo je lepší zůstat u jednoho typu?

Obvykle je lepší pít stejný druh, nicméně pokud budeme pít střídmě, vícero druhů zcela jistě neuškodí, obzvláště když si dáme různá vína k různým pokrmům v rámci jednoho menu. Tzv. zážitková gastronomie je dokonce na ochutnávání více druhů postavena.

Co nám pomůže, abychom neměli druhý den kocovinu? Doplňovat tekutiny nealko nápoji, vodou apod.?

Za prvé zcela jistě pít střídmě, za druhé pokud možno nemíchat příliš mnoho druhů alkoholických nápojů a za třetí neustále doplňovat tekutiny, ideálně vodou. Alkohol tělo odvodňuje, proto je důležité doplňovat tekutiny nealkoholickými nápoji, a to raději méně sladkými.

Tip: Vitamin C pomáhá tělu zbavovat se škodlivin, takže jeho doplnění formou čerstvého ovoce nebo potravinového doplňku před večírkem rozhodně pomůže. Pokud to náhodou s konzumací alkoholu přeženeme, není od věci dát si ho i před spaním.

Po čem nebudeme mít kocovinu zaručeně, je třeba nealkoholický Bohemia Sekt. Během výrobního procesu je u něj za vakua šetrně odebrán alkohol, takže se jedná o skutečný sekt se vším všudy, jen bez alkoholu.

Je nějaká opravdu špatná kombinace sektu a jiného alkoholu, ze které nám bude zaručeně špatně?

Pouze z kvalitního sektu nám být zaručeně špatně nemůže, problémy spočívají vždy v množství a kombinacích s ním spojených, jak už jsem psal výše. V rozumné míře by nám nemělo škodit nic.

Jaká vína a sekty se hodí k obvyklým vánočním jídlům, jako jsou ryba, řízky nebo cukroví?

Určitě začneme aperitivem v podobě sklenky suchého sektu (kategorie extra brut nebo brut), ke klasické rybí polévce bych doporučil vína odrůd Veltlínské zelené nebo Ryzlink vlašský z Habánských sklepů, ke smaženému kaprovi pak vína odrůd Ryzlink rýnský či Rulandské bílé z Vína Mikulov Sommelier Club a na závěr – k vánočnímu cukroví – něco sladšího, tedy vína v kategoriích výběr z hroznů, ledová či slámová.

Vánoční menu ale můžeme skvěle kombinovat i se sekty. K polévce bych doporučil např. Château Radyně extra brut, což je cuvée odrůd Veltlínské zelené a Ryzlink vlašský, a ke smaženému kaprovi pak Bohemia Sekt Prestige brut, elegantní sekt postavený na odrůdách Rulandské bílé, Ryzlink rýnský a Ryzlink vlašský. Jeho kyselinka spolu s alkoholem pomáhá v těle odbourávat tuk z ryby, sekt tak tělu pomáhá jídlo zpracovat. K cukroví a sladkému se hodí polosuché a sladké sekty. Může jít například o rosé demi sec. K čokoládovým dezertům, hořké čokoládě nebo višním a malinám ideálně pasuje Bohemia Sekt demi sec, a to bílý nebo červený. Oba mají vyšší obsah cukru, a proto se k dezertům hodí.