V časopise DŮM&ZAHRADA nabízíme každý měsíc rádce pro nákup spotřebičů. Už jsme se věnovali televizorům i lednicím. Příští týden pak vyjde nákupní průvodce pro vysavače. U všech těchto spotřebičů jsou povinné energetické štítky. Jenže jejich informace jsou různé a navíc jsou pro mnoho lidí nepochopitelné. Jak je tedy číst?

Energie

show_detail: Energetický štítek obsahuje spotřebovanou energii za určité období. Většinou to bývá za rok. Pokud jde o lednice, je tento údaj celkem jednoznačný – rok zapnutá lednice potřebuje určité množství energie v kWh. Jenže třeba pračku nebo vysavač nemáte zapnuté celý rok. Tady směrnice EU nařizuje, jak se takový výpočet dělá. Například u praček se předpokládá 220 praní za rok se spotřebou, která je v průměru o 80 % nižší v důsledku objemů menších než skutečná kapacita.

Ovšem údaje v kilowatthodinách (kWh) ale jsou pro většinu lidí jen těžko představitelné. Přitom to tak být nemusí. Evropská unie zatím na pomoc spotřebitelům podpořila časově omezený projekt Yaeci, tedy zobrazování ročních provozních nákladů nad rámec energetického štítkování. V České republice se k němu připojila řada velkých prodejců. I tuzemští zákazníci se tak vedle štítků a cenovek dozví, kolik korun za rok spotřebuje daný spotřebič elektřiny a případně i vody.

„Náš projekt umožňuje spotřebitelům zjistit provozní náklady spotřebiče v korunách, a díky tomu se lépe rozhodnout mezi úspornými a méně úspornými modely,“ uvedl ředitel SEVEn, Střediska pro efektivní využívání energie, o. p. s., Juraj Krivošík.

K tématu také patří:

Takto se prezentují zatím jen některé obchody (Euronics, ochodni-dum.cz, kasa.cz…), které udávají nejen spotřebu v kWh, ale také v korunách. Přitom si můžete tuto cenu jednoduše spočítat sami.

Příklad

Jako příklad si vezměme pračku, která má na energetickém štítku uvedenou spotřebu elektrické energie 166 kWh/rok a 11 280 l/rok. Pokud budete vědět cenu za kWh a cenu za litr vody u svého dodavatele, jednoduše si to můžete vynásobit. Kdo to neví, může se podívat do Českého statistického úřadu, kde jsou tyto hodnoty vedeny průměrně pro celou zemi.

  • Energie: 4 Kč/kWh x 166 kWh = 644 Kč/rok
  • Voda: 0,08 Kč/l x 11 280 l = 902 Kč/rok
  • Součet: 1566 Kč/rok

Pokud si pak přepočítáte tyto roční náklady na předpokládanou dobu životnosti spotřebiče a přičtete pořizovací hodnotu, zjistíte, že levnější spotřebič může být nakonec i celkově dražší.

Informace o energetických spotřebách výrobků najdete také na několika webech. Jedním z nich je například www.energie-a-penize.cz, což jsou české stránky projektu YAECI. Kdo má chytrý telefon, může využít zajímavou aplikaci ecoGator, což je speciální program pro systémy Android a iOs, který umožňuje oskenovat energetický štítek a vyhodnotit údaje. Spočte se zadanou cenou elektrické energie náklady na uvedené období (1-25 let) a dokonce má v sobě i seznam úsporných spotřebičů na českém trhu.