Hubice vysavačů jsou různé. V nabídce jich je přehršel a vy budete potřebovat asi jen několik z nich. Většina lidí nakonec ani sama netuší, k čemu všechny ty hubice jsou. Ale nezanevřete na ně. Právě hubice je ten základ dobrého vysavače. Na výkony zapomeňte a opakujte si jedno slovo – hubice.

Jaké hubice byste měli mít

Základem je univerzální hubice, která má výsuvné kartáče. Ta je ze všeho nejdůležitější, protože tu budete používat nejčastěji.

Jak má vypadat? Kartáče by vepředu měly být sice husté, ale s mezerami. Hustota je důležitá pro to, aby vzduch mezi vlákny pronikal co nejméně a podtlak byl co největší. Také by neměly být příliš dlouhé – velká vzdálenost hubice od podložky = malá sací účinnost. Na trhu je několik hubic, které mají například kartáčky jen po stranách a uprostřed jednu velkou díru pro přívod nečistot. Nezapomeňte však, že nečistoty byste měli vysávat i po stranách. Například když s hubicí pojedete podél stěny, musíte vysát prach i v rohu. I když tedy strany by měly být až ke spodu co nejlépe utěsněny, musí tu být vstup pro prach. Toho se docílí mezerou v rozích hranolu hubice. Hubice by tímto systémem měla vysát větší plochu, než sama zabírá.

Z dalších hubic byste neměli zapomenout na malou hubici pro vysávání sedaček. Je malá a plochá a dostane se i do spár mezi polštáři. Nemá kartáče, protože ty by vytahávaly chloupky.

Třetí hubicí je úzká štěrbinová hubice. Tou vysajete prach za topením i v mezeře vedle skříně či lednice. Pokud budete mít víc štěrbinových hubic, oceníte je. Některé vysavače mají třeba i speciální štěrbinovou hubici s postranními otvory pro vysávání tradičních litinových topení.

Poslední nezbytnou pomůckou je turbokartáč. Jde o rotační kartáč, který je poháněný nasávaným vzduchem. Používá se v případě, že potřebujete vysát silné nečistoty, chlupy, vlasy… Turbokartáč by měl mít překlápěcí krytku pro vysávání svislých a vodorovných ploch.

Další možnosti

Velmi se vám bude hodit i kruhová hubice se štětinami. Jde o takzvanou prachovku, kterou můžete vysávat i na nábytku, aniž byste se museli bát jeho poškození. Je to neocenitelný pomocník například při vysávání knihoven. Na ty se také hodí speciální prodlužovací a ohýbací trubice. Můžete je protáhnout do neuvěřitelné délky a ohnout tak, že ze země budete vysávat třeba horní desku skříně.

Pokud máte doma zvířata, měli byste uvažovat nad speciálními kartáči proti zvířecím chlupům. Celé sady kartáčů jsou podobné těm výše zmíněným, ale obsahují navíc proužky plyše, na které se dobře lepí zvířecí chlupy.