Je to věčný problém – jako amatéři nedokážete naplánovat přesně potřebu materiálu nebo nevíte, co se k čemu bude hodit. Neděláte to každý den. Tak se není co divit. V některých případech se stačí obrátit na plánovače a máte po problému. Nemyslíme tak úplně ty, kde si plánujete interiér nebo stavbu. Nemyslíme ty profesionální programy. Myslíme plánovače specializovaných firem, které pracují s jejich výrobky, které dokážou zasadit do vámi připravených podmínek. Jaké to například jsou?

Pro stavbu:

Hasit – zvolte si barvu domu

Můžete si třeba natřít svůj dům na… Vlastně na cokoliv, co si přejete. Fasádu můžete sladit se střechou, se soklem i s okny. V nabídce barev je celá paleta RAL.

KM Beta – kolik na střechu

Když plánujete střechu, pomůže kalkulátor společnosti KM Beta. Každý zájemce v něm získá soupis materiálu, který KM BETA nejen doporučuje, ale i navíc nabídku prvků, které může zákazník při realizaci střešního pláště využít. Program je stažitelný a připravený k instalaci.

Tady jsme vám představili nejlepší on-line plánovače interiérů:

Interiérové plánovače

Nicoll – kolik vody z deště potřebujete?

Tradiční výrobce vsakovacích zařízení a podzemních nádrží na dešťovou vodu (dříve Glynwed) nabízí kalkulátor pro výpočet jejich objemu.

NKN II – Jak energeticky náročná je vaše budova

Výpočetní nástroj určený k zpracování energetické bilance budov a stanovení dílčích dodaných energií na vytápění, chlazení, nucené větrání, přípravu teplé vody a osvětlení. Lze jej využít pro analýzu energetických potřeb budovy bez ohledu na princip hodnocení energetické náročnosti budov.

Rigips – příčky, stěny, omítky

Pokud plánujete stavbu s pomocí takzvané suché výstavby, pak je Rigips to pravé. Tady si naplánujete potřebu konstrukčních desek, najdete tu plánovače jak na mezistěny, podhledy i podkroví.


Heluz – cihla k cihle

Kalkulační program CIHLA 2010 pomůže vytvořit informativní cenovou nabídku na vaši stavbu včetně výpočtů SB cihel.

Pro interiéry:

J.A.P. – sklo v interiéru

Trendem dneška je při stavbě nebo rekonstrukci kuchyňské linky upouštět od klasických keramických obkladů a nahrazovat je obklady skleněnými. Nabídka je opravdu hodně široká – můžeme vybírat z čirého, mléčného, pískovaného provedení nebo skla s grafickým motivem – tzv. Grafoskla. Naleznete tu speciální konfigurátor, díky kterému si můžete vaši kuchyň skleněným obkladem ozdobit tzv. nanečisto. V sedmnácti kategoriích zde naleznete nepřeberné množství motivů. „V on-line aplikaci nabízíme samostatné sekce, jakými jsou abstraktní vlny, krajiny, kameny, rostliny, jídlo, bubliny nebo motivy s architektonickými stavbami. Pokud si i přesto někdo nevybere, může si nechat vytvořit návrh z vlastní fotografie či obrázku,“ popisuje pan Petr Paksi, výkonný ředitel společnosti J.A.P., která se výrobou obkladů ze skel zabývá.

Budete ji milovat – Koho? Přece koupelnu!

Pokud chcete naplánovat vaši koupelnu, jeden ze základních plánovačů se jmenuje velmi poeticky – Budete ji milovat. Tady si uděláte jednoduché rozmístění zařizovacích předmětů, a pokud budete chtít, za poplatek vám pak přijdou přímo designérsky rozpracované a vyrenderované obrázky.

Siko – koupelny, kuchyně i sprchové kouty

Tyhle plánovače jsou opravdu obsáhlé – najdete tu jak klasický 2D plánovač koupelen, tak i plánovač koupelnového nábytku, sprchových koutů a je tu i galerie tisíce návrhů přímo z grafického studia SIKO. A samozřejmě nesmí chybět ani kuchyně.

Trachea – i skříň si zaslouží motiv

Skříně jsou pro domácnost důležitým prvkem. Český výrobce nábytkových dvířek nabízí na svých webových stránkách možnost vyzkoušet si různé motivy na čelních plochách skříní díky programu Trachea designer. „Pro testování různých motivů na velké ploše je třeba v on-line aplikaci nejdříve nastavit šířku a výšku skříně, počet křídel a typ rámu (ocelový nebo hliníkový), který je nabízen v různých dekorech – vše dle toho, jak si svůj nábytek představujete. Následně si můžete hrát s motivy na jeho ploše,“ popisuje pan Martin Dusík, vedoucí obchodního oddělení Trachea. V tomto konfigurátoru naleznete motivy průmyslové, dětské, přírodní, abstraktní, tapetové a speciální.

Möebelix – kuchyně je v plánu

Na světě je mnoho plánovačů kuchyní. Jeden z nich nabízí i společnost Möebelix. Je založen na evropském základu od Innova Engineering, kde se dá plánovat nejen kuchyně, ale i interiér. Bohužel tady už bez češtiny. http://www.designatweb.eu

Solodoor – nové dveře

Webové stránky společnosti SOLODOOR, předního českého výrobce interiérových dveří a zárubní, nabízejí hned dvě aplikace. V konfigurátoru dveří naleznete výběr dveřního křídla ze všech modelových řad, které společnost nabízí. Následně můžete vybírat konkrétní povrch dveří včetně rozměrů, způsobu otevírání nebo orientace a nechybí zde ani nabídka doplňků, například dveřní závěsy. „Po celou dobu konfigurace jsou vám průběžně rekapitulovány vybrané prvky, včetně ceny dveří. Až svůj výběr dokončíte, můžete si návrh vytisknout nebo uložit do počítače,“ doplňuje pan Martin Dozrál, generální ředitel společnosti SOLODOOR. Vámi zvolený model dveří si pak můžete navolit i do reálného interiéru, a to díky aplikaci vizualizace dveří. Ta vám nabízí možnosti měnit interiér podle jednotlivých místností domu či bytu. Od kuchyně přes obývací pokoj až po ložnici. Na výběr je také odstín výmalby, barva podlahy a samozřejmě již zmíněné dveře, u kterých si zvolíte model a povrch.

Ikea – kuchyně, skříně, sestavy

Asi nejznámější webový plánovač interiérů, skříní a sestav má IKEA. Jednoduché ovládání a perfektní informace k vybraným prvkům. Nově je tu i plánovač kanceláří!