Pozitivní účinek soužití člověka se zvířetem byl znám už od počátků časů, kdy lidé začali domestikovat různé živočišné druhy. Často bývá zmiňováno například, že soužití se zvířaty minimalizuje riziko srdečních onemocnění a infarktu. Každý, kdo má doma zvíře, by jistě vyjmenoval řadu dalších. Je třeba ale také zmínit, že společnost zvířete s sebou nese i nějaká rizika, pojďme si říct, jak je minimalizovat.

Nebezpečí jménem toxoplazmóza

Často se diskutuje přítomnost koček u těhotných žen kvůli onemocnění s názvem toxoplazmóza. U kočky se může objevit, pokud se nakazí potravou (pokud loví např. myši). Je třeba však zmínit, že se to týká především koček, které se potulují venku a často se živí „lovem“. U domácích koček zvyklých na granule a konzervy je riziko nakažení minimální.

Blechy psí, ty na člověka nejdou…

Abyste se vyhnuli možnému šíření nebezpečných chorob, nezapomínejte na pravidelné očkování a odčervování zvířete. Správný veterinář vám poradí, jak vašeho miláčka odčervit šetrně a za výhodnou cenu. Kolik a jakých odčervovacích tablet dostane, záleží především na váze zvířete. Proti klíšťatům a blechám ochráníte vaše miláčky například díky antiparazitním obojkům.

Ptáci a hlodavci

Pokud chováte drobná zvířátka v kleci, pořiďte jim kvalitní stelivo, omezíte tak možný nepříjemný zápach. Každý den vyhoďte znečištěný povrch (piliny nebo jiné) v kleci hlodavců nebo ptáků. Jednou týdně si najděte čas na očistu celé klece. Ideální je k tomuto účelu spolehlivý čisticí prostředek s dezinfekčním účinkem, jako je například Fixinela sanita 1l. Při úklidu používejte rukavice a po něm si důkladně umyjte ruce.

Plísňová onemocnění (dermatofytóza)

Pokud se vám po kontaktu se zvířetem na kůži objeví fleky, může se jednat o plísňové onemocnění. Při podezření na plísňové onemocnění u vašeho zvířete, neváhejte a vydejte se k veterináři. Předepíše vám pravděpodobně antimykotika v podobě masti nebo perorálního roztoku. K tomuto účelů se hodí také šampony a spreje. Je třeba také vyprat a vyčistit veškeré příbytky, pelíšky a deky, se kterými zvíře přišlo do kontaktu.

Alergie na srst

Alergie většinou nevzniká na srst zvířete, jak se mylně udává, ale na látky obsažené ve slinách, potu, lupech a moči zvířete. Tyto alergeny pak ulpívají na srsti, ale i v celém okolí, ve kterém se zvíře pohybuje. Pokud tedy vy nebo člen vaší domácnosti trpíte alergií, je třeba klást velký důraz na hygienu. Ke zmírnění reakcí je možné přispět pravidelnou péčí o srst, k dostání jsou speciální šampony a přípravky na srst, které neutralizují alergeny.

Dostatečnou hygienou minimalizujete rizika

Výčtu se však neděste, rizika lze minimalizovat pravidelnou hygienou rukou i domova. Ideálně si pořiďte multifunkční prostředky (např. Diava multifunkční), se kterými zvládnete úklid rychleji.

Hygienu a návyky pěstujte už od mala

Co se týče hygieny a návyků, měli byste být důslední od začátku, co si nového člena domácnosti donesete domů. Je to vždy jednodušší než přeučovat špatný návyk.