První, které člověka napadne, je speciální fólie, která odráží většinu tepla ven. Velmi často bývají reflexní, takže dopadající záření odrazí do okolí. Snížení prostupnosti sáláním se tedy výrazně sníží. Bohužel mají tyto fólie také několik nectností. Především když slunce nesvítí, výrazně zastíní interiér. Také v zimě je jejich efekt nechtěný. V zimě chceme, aby nám slunce interiér prohřálo. Existují i verze sundavací, kdy jakousi roličku z tvrdé fólie na léto vlastně k oknu přisajeme, ale zde se musí okna rozdělávat a není to tak komfortní.

Verze druhá je zastínění vnější. Tady je několik možností. Venkovní žaluzie jsou asi nejvhodnější, ale také nejdražší verzí. Nainstalované žaluzie by měly být upevněné i po bocích, aby je vítr nedeformoval. Jejich vhodným natočením pak lze zcela odstínit slunce. Je možné také zcela zastínit interiér. Ovšem je třeba si uvědomit, že pokud jsou žaluzie z kovu, budou se silně rozpalovat. Při úplném zavření tak můžou fungovat jako topné těleso a nemůžete mít otevřená okna.

Další možností jsou jakési speciální půlené rolety. Jejich navíjecí systém funguje jako klasická roleta, jsou vedené v bočních kolejničkách, ale polovina kolejniček je výklopná ven. Takže horní půlka okna je zcela zastíněná a ta spodní má jakousi markýzu.

Ovšem nesmíme zapomínat ani na protisluneční rolety. Jde o takzvané greenové rolety, které jsou ze speciálních materiálů, jež odrážejí a pohlcují sluneční záření. Přitom jsou perforované, takže je vidět ven. Výhodou je to, že fungují jen tehdy, když je roleta zatažená. Mají také funkci částečné nebo plné protihmyzí sítě (záleží na ukotvení po stranách). Průhlednost sítě se řídí velikostí perforace a gramáží rolety.

Titulní foto: Shutterstock.com