YIT se po vzoru svých finských kolegů zaměří na rozvoj lokality jako celku. V moderním areálu plném zeleně tak vyroste komerční zóna, nová infrastruktura a plochy pro volnočasové aktivity i odpočinková místa.

YIT plánuje v Suomi Hloubětín postavit nové bydlení pro téměř 2 tisíce obyvatel. Na ploše bývalého brownfieldu mezi ulicemi Kolbenova, Kbelská a Poděbradská, který má rozlohu více než 9 hektarů, vyroste v horizontu pěti až osmi let celkem téměř 900 bytů.

„Tento projekt je pro nás svým rozsahem jedinečný. Posouváme se od výstavby menších až středně velkých bytových domů k rozvoji územních celků. Suomi Hloubětín vyroste v osmi etapách a každá z nich ponese název některého z finských měst. Z první etapy, která dostala jméno podle města Espoo ležícím na jižním pobřeží Finska, se již prodala třetina bytů,“ vysvětluje Vladimír Dvořák, jednatel a výkonný ředitel YIT Stavo.

V rámci etapy Espoo vzniknou dva šestipodlažní domy, jeden se 76 a druhý se 73 byty. Domům bude náležet společný suterénní prostor o dvou patrech se 146 parkovacími stáními, místnost pro mytí kol a psů a dětské hřiště. Souběžně se stavbou budov začala také výsadba zeleně, kultivace prostředí i realizace nové tramvajové zastávky.

„Pro první etapu jsme vybrali studio ABM architekti, které v rámci architektonického řešení navrhlo pro naše klienty stylové komfortní byty s promyšlenými dispozicemi,“ dodává Vladimír Dvořák.

Kompletní občanská vybavenost v dosahu je nezbytným prvkem rezidenčních projektů YIT. V plánu je rovněž výstavba mateřské školky, dětských hřišť, sportovišť, cyklostezky, ploch pro volnočasové aktivity a odpočinkových míst pro sousedská a přátelská setkávání. Developer uvažuje i o prostoru, který by byl vyčleněn zahrádkářům pro pěstování zeleniny a bylinek, a také o psím parku.

YIT postaví nový rezidenční areál také na pražském Zličíně. Jedenáct nízkoenergetických domů s celkem 154 byty vyroste ve dvou etapách. Projekt má územní rozhodnutí i stavební povolení. V dubnu začne YIT stavět první etapu, jejíž dokončení plánuje na podzim roku 2017.

V rámci první etapy projektu Koivu Zličín vznikne 5 domů se 70 byty v dispozicích 2+kk až 4+kk o velikostech 43 m² až 103 m². K většině přízemních jednotek budou patřit předzahrádky a několik bytů v nejvyšších podlažích bude mít velkou terasu. K ostatním náleží balkóny. V podzemním podlaží budou umístěna parkovací stání, sklepní kóje a kočárkárny. Druhá etapa, která se začne stavět letos v srpnu, doplní rezidenční areál o dalších 6 domů v dispozicích 1+kk až 5+kk. Architektonické řešení pochází z dílny společnosti Loxia.

Luxusní pětihvězdičkový hotel Wilson pro nejnáročnější klientelu otevírá 21. března na Václavském náměstí Barceló Hotels & Resorts, jeden z největších španělských hotelových řetězců na světě. Současně se představuje v novém i rekonstruovaný Barceló Praha, další z hotelů řetězce. Ten se nachází v Praze 4 a vyhledávají jej hlavně konferenční a kongresoví hosté. Rodinná hotelová společnost Barceló původem z Mallorky tak bude provozovat v tuzemsku již pět hotelů. Ukazuje se tak, že zájem o ně roste a Česká republika se řadí mezi evropské země, kde je o tento řetězec velký zájem.

„Výhodná poloha uprostřed Prahy na rohu Václavského náměstí a Wilsonovy ulice je pro takový druh hotelu nejatraktivnější,“ říká generální ředitel skupiny hotelů Barceló v Praze Alejandro Martin Álvarez, rodilý Španěl z Barcelony. „Je zaměřený na nejnáročnější individuální turistickou a obchodní klientelu, která vyhledává pětihvězdičkové hotely v centrech měst. V budově o šesti nadzemních podlažích je pro ně připraveno 53 luxusních pokojů,“ dodává.

„Tento nový projekt je součástí plánované expanze řetězce. Snažíme se zvýšit růst ve velkých evropských městech a metropolích s cílem upevnit naše postavení v místech, kde se již naše hotely nacházejí a o kterých si myslíme, že jsou pro nás prioritní – jako v případě Prahy,“ říká ředitel Barceló Hotels & Resorts pro střední Evropu José Ramón Álvarez-Cervela.

Interiér dovezený ze Španělska

Nová image zdobí i hotel Barceló Praha v Praze 4. „Cílovou skupinou je zde především korporátní, konferenční a kongresová klientela. Hotel se přizpůsobuje jejím náročným požadavkům. Důvodem jeho přeměny je i probíhající změna struktury Prahy 4, která se stává byznys centrem hlavního města, a také plánovaná rekonstrukce Kongresového centra.

To se nachází pět minut od hotelu,“ uvádí Alejandro Martin Álvarez. „K co největšímu komfortu hostů bude sloužit 230 nových, moderních a prakticky vybavených pokojů – mimo jiné s pohodlnými, velkými postelemi, s širokou nabídkou různých typů polštářů, sprchami s tropickým deštěm a také s interiérem dovezeným ze Španělska,“ doplňuje

Úpravy hotelu dosud stály zhruba 10 milionů eur. V nejbližší době se tu počítá také s rozšířením konferenčních prostor.

Barceló Hotels & Resorts, hotelová divize společnosti Barceló Corporación Empresarial je třetí největší ve Španělsku a 42. ve světě. Aktuálně má 105 městských a odpočinkových hotelů s celkem 33 000 pokojů v 18 zemích. Navíc vlastní čtyřicetiprocentní podíl v Crestline Hotels & Resorts, nezávislé americké společnosti, která spravuje více než 100 hotelových zařízení. Začátky příběhu hotelové skupiny Barceló sahají až do roku 1931. Rodina začínala se společností, která přepravovala cestující. Z ní se během 80 let stal díky práci tří generací rodiny Barceló jeden z největších světových hotelových řetězců. Svůj první mezinárodní hotel otevřela rodina Barceló v roce 1993 právě v Praze.

Projekt Malátova No. 7 vzniká kompletní, citlivou rekonstrukcí novobarokního bytového domu, probíhající podle návrhu studia CAMA Architekti. Nabízí stylové byty na prodej včetně čtyř penthousů s velkoformátovými okny v tradiční pražské rezidenční lokalitě. Byty ztělesňují sofistikovaný architektonický koncept, citlivě propojující moderní design s původními prvky, včetně replik tradičních špaletových oken a repasovaných interiérových dveří.

Malátova No. 7 je projekt prvotřídního městského bydlení v klasickém činžovním domě po kompletní rekonstrukci, situovaném na pomezí Smíchova a Malé Strany, jen několik kroků od Janáčkova nábřeží. Nárožní dům s výraznou novobarokní fasádou a působivou vstupní halou nabídne celkem 16 prémiových bytů, včetně 4 nově postavených penthousů. Samozřejmostí jsou atraktivní společné prostory, výtah a automatický parkovací systém.

Bytové jednotky se vyznačují promyšlenou kombinací moderního designu s původními architektonickými prvky a vysokým standardem technologií. V kupní ceně je zahrnuto individuální dokončení bytu developerem ve vysokém standardu.