Na českém trhu je automatických praček tolik, že se jde jen těžko orientovat v tom, co vlastně jednotliví výrobci nabízí. Jeden model značky se liší od druhého třeba jen jediným písmenkem v názvu a najednou jsou parametry zcela jiné. Takže je třeba přesně rozlišovat a hledat. Před nákupem se ale ujistěte, co je pro vás největší prioritou.

Shora, či zepředu?

Základní rozdělení praček je asi podle jejich druhů plnění. Rozdělují se na přední a horní plnění. Každý druh má své zastánce. Obecně lze říci, že ty s předním plněním se hodí do větších prostor, ty s horním pak do menších. Horní plnění má výhodu v tom, že k obsluze pračky se nemusíte shýbat, i během praní můžete stroj vypnout a doplnit zapomenuté prádlo bez rizika, že by vám vytekla voda, ale na druhou stranu vyndávání prádla z bubnu je zde obtížnější.

Velmi důležitou vlastností pračky jsou i její rozměry. Především, když chcete pračku prostrčit dveřmi do nějaké místnosti nebo zastavět třeba do kuchyňské linky. Bohužel rozměry výrobků uvedené na internetu nebo na cedulkách v obchodech jsou většinou spíš orientační. Vyplatí se tak vzít si do ruky metr a přeměřit jednotlivé výrobky i dveře. Publikovaný rozměr 60 cm na šířku totiž může být u pračky i 60,4 cm a u dveří 59,5 cm. A to je rozdíl už celého centimetru. A tak prostě pračku skrz dveře neprocpete, aniž byste ji nerozebrali.

Kapacita bubnu

Dále si předem rozmyslete, jakou kapacitu bubnu potřebujete. Lidé si říkají, že čím větší je buben, tím lepší. Bohužel to až tak docela pravda není. I když pračky v závislosti na zatížení bubnu dokážou regulovat potřebné množství vody a prášku, stejně vyjde energeticky i co do kvality praní lépe z ¾ plný buben prádla. Takže buben na deset kilogramů využije rodina s dětmi, ale do domácnosti o jednom až dvou členech je to neekonomické. Pračky mohou mít „smysly“, jaké chtějí, ale stejně nakonec je málo naplněný buben ve výsledku nehospodárný.

Energetický štítek

Stačí prát na 20 °C?

Pokud chcete prát prádlo na studenou vodu, nevyperete špínu, ale pouze zápach. Testy prokázaly (například u časopisu dTest), že schopnost prát se výrazně navyšuje s přechodem na 40 °C, další zvýšení na 60 °C pak přináší jen dílčí zlepšení. Při 20 °C je tak lepší prát jen málo zašpiněné prádlo. Sníží se tím spotřeba elektrické energie, ale zase se zvýší spotřeba vody.

Stejně jako u ostatních spotřebičů, mají své energetické štítky i pračky. Bohužel ale musíme zkonstatovat, že tentokrát je energetický štítek trochu méně vypovídající, než tomu bývá u ostatních spotřebičů. Pračka jako taková má totiž mnoho druhů programů a jejich srovnávání se tak děje na základě programu bavlna při 60 °C a 40 °C s celou a poloviční náplní a spotřeby v režimech s nízkou spotřebou energie. Jenže každý výrobce k tomu přistupuje jinak. Navíc stačí změnit otáčky odstředění, teplotu a vše je jinak. Například snížením teploty z 90 °C na 60 °C se sníží spotřeba energie přibližně o 25 %.

Navíc jsou to právě pračky, které zasáhly regulace EU jako první. Takže štítek již neobsahuje třídu účinnosti praní, protože všechny pračky s kapacitou nad 3 kg mají povinně třídu účinnosti praní A. Navíc od 1. prosince 2013 mohou být na trh uváděny jen pračky třídy energetické účinnosti A+ a vyšší a všechny musejí mít funkci praní ve studené vodě (20 °C).

Proto se pračky také značkují třemi třídami – například A+/B/C, kde A+ znamená energetickou třídu pračky, B značí spotřebu vody a C energetickou třídu ždímání.

Na energetickém štítku pak najdete také roční spotřebu energie a váženou roční spotřebu vody (opět jde o průměr), kapacitu pračky a hlavně hlučnost. To je důležitý údaj. Musíte si ovšem uvědomit, jaké máte preference. Při ždímání sice některá pračka může být hlučnější, ale uvědomte si, že tato část zabírá méně než 10 % pracího cyklu.

Do sucha

Marketing některých značek dost spoléhá na informace, které mají kupujícího ohromit. Jsou jimi například počty otáček pro ždímání. Tento údaj je sice velmi zajímavý, ale my mluvíme pouze o pračkách. My nechceme prádlo v pračce usušit. Ano, čím víc bude prádlo suché z pračky, tím rychleji uschne na věšáku, ale také se zvyšujícími otáčkami se také výrazně zvyšuje spotřeba elektrické energie, ale bohužel se úměrně nezvyšuje účinnost odstředění. Například zvýšením otáček o 200 se zlepší účinnost odstředění někde kolem dvou procent.

  • V příštím dílu se zaměříme na detaily, funkce a technické zázraky.

CELÝ ČLÁNEK NAJDETE V ČASOPISU DŮM&ZAHRADA 4/15. Objednat lze samostatné číslo nebo získat předplatné, a to přes e-mail: predplatne@astrosat.cz, online na Předplatné časopisů nebo telefonicky: 840 336 459. Volání na bílou předplatitelskou linku je zpoplatněno zvýhodněnou sazbou 1,60 Kč včetně DPH za započatou minutu volání z pevné linky. Volání z mobilního telefonu dle tarifu mobilního operátora.