Pračky nabízejí spousty programů a funkcí, které by měly výrazně ulehčit život lidem. Na druhou stranu – nakonec stejně budete potřebovat své dva až tři programy, protože prostě tolik toho sportovního prádla z funkčních materiálů, na které jsou některé pračky připraveny, stejně nenajdete. Takže tady zkusíme poradit několik věcí, které by vaše pračka měla mít, umět, a pak si probereme další technologie, které jsou jejich nadstavbou.

Tou základní věcí je funkce AquaStop. Chtít pračku bez tohoto nástavce na vodovodní kohout není zrovna prozřetelné. Tento bezpečnostní nástavec totiž v případě poruchy nebo prasknutí hadice uzavře přívod vody do pračky, takže nevytopíte sebe ani sousedy.

Odložený start oceníte především, když půjdete do práce. Ráno nastrkáte věci a prášek do pračky, nastavíte čas startu třeba dvě hodiny před plánovaným příchodem a pak už jen přijdete a pračka akorát bude mít v sobě čerstvě vyprané a voňavé prádlo.

Pokud doma máte děti, určitě se hodí dětský zámek. Jeho aktivováním (nejčastěji stiskem kombinací tlačítek) dojde k zablokování dvířek u pračky během praní a také k zablokování ovladače, takže zvídavé dítě nemá možnost jakkoli narušit prací program. Tato funkce nebývá u všech praček, tak pozor!

Dětský program, program pro alergiky apod. se jmenují ty naprogramované funkce, které se snaží co nejlépe vyprat a pak vymáchat oblečení tak, aby na něm neulpívaly už žádné nečistoty a hlavně ne žádný prášek. Děti a alergici jsou na ně často náchylní, takže pokud takového člověka doma máte, tohle je vhodná funkce.

Hi-Tech praní

A teď ty další zajímavosti o pračkách, na které byste si měli nebo mohli dát pozor. Tak třeba materiál vany pračky. Jde o materiál velmi namáhaný, protože vana je to místo, které se napouští vodou a pracími prášky, v níž se točí buben a která je ukotvená pomocí tlumičů k rámu pračky. Dříve byly vany z drtivé většiny ze smaltu. Ten ovšem málo vydrží a rezaví. Pokud tedy bude nějaká speciální nabídka levných praček, raději se zajímejte, z čeho vana je. Dnes už jsou spíš standardem vany z nerezu nebo ještě lépe z kompozitních materiálů. Ty se mohou jmenovat různě – od FiberTech až po Poliplex… Tyto vany pak nerezaví a hlavně tlumí hluk a vibrace.

Pokud chcete zvýšit spolehlivost, pak byste měli hledat takové pračky, které mají méně pohyblivých dílů. Mluvíme především o přenosu výkonu na buben. Z motoru k bubnu totiž vedou obvykle dvě řemenice, které silně namáhají ložiska, prokluzují a jsou vůbec zdrojem problémů. Společnost LG tak představila motor, který je přímo součástí bubnu. Řemenice tak odpadá a s ní i dost problémů. Také hledejte takzvané invertorové motory. Ty pracují bez tradičních uhlíkových kartáčků a jejich výkon je plynule regulovaný. Jsou tak tišší a spolehlivější. Výrobci na ně dávají i desetiletou záruku.

Zvýšení účinnosti praní můžete docílit tím, že necháte na prádlo působit vodu či vzduch. Některé značky například nechávají prádlem probublávat vzduch, který unáší s sebou i prášek. Čištění je proto intenzivnější. Stejně tak i sprchování prádla shora a ne jen povalováním ve vodní lázni zvyšuje účinnost.

Vyprané prádlo není prádlo bez bakterií

Vyprání na 60 °C nezbaví prádlo bakterií. Ty umírají až při vyšších teplotách, takže byste museli prádlo vyvařovat, což u mnoha druhů nejde. Pro prádlo bez bakterií tak musíte žehlit.

Zlepšování energetické účinnosti pračky se většinou docílí především výše popsaným jednoduchým pravidlem – plňte pračku ze ¾ jejího objemu, aby mělo prádlo ještě prostor pro převracení. Když víte, že budete prát častěji méně prádla, pořiďte si raději pračku s menším objemem. Ale přesto můžete ušetřit, když u výrobků budou automatické senzory, které budou vážit prádlo a podle toho i upravovat množství vody, pracího prášku i délky programu. Některé také skenují čistotu vypouštěné vody. Tyto systémy, ať se už jmenují jakkoli, přece jen na shora popsanou jednoduchou radu stále ztrácejí.

Z dalších technologií vyjmenujme například možnost zapínání pračky dálkově mobilem. To je už opravdu nejvyšší level v tom, co pračky dokážou. Stejně tak jsou na trhu i pračky, do kterých prostě nasypete a nalijete velké množství prášku a aviváže a pračka si už potřebné množství pro jednotlivá praní sama odebírá a dávkuje.

CELÝ ČLÁNEK NAJDETE V ČASOPISU DŮM&ZAHRADA 4/15. Objednat lze samostatné číslo nebo získat předplatné, a to přes e-mail: predplatne@astrosat.cz, online na Předplatné časopisů nebo telefonicky: 840 336 459. Volání na bílou předplatitelskou linku je zpoplatněno zvýhodněnou sazbou 1,60 Kč včetně DPH za započatou minutu volání z pevné linky. Volání z mobilního telefonu dle tarifu mobilního operátora.