Výstava nabízí návštěvníkům možnost zhlédnout to nejlepší z Kaplického celoživotního díla i dosud nevystavené předměty a projekty z depozitáře jeho pozůstalosti. Zobrazuje autorovy inspirační zdroje, ikonická díla, tvorbu z oblasti designu, rodinné zázemí i jeho vizionářský tvůrčí proces.

Inspirativní tvorba architekta Jana Kaplického bude na výstavě v Tančícím domě představena ve třech tematických sekcích. První část ukáže prostřednictvím fotografií a modelů nejvýznamnější Kaplického díla. „Návštěvníky budou výstavou provázet myšlenky a slova přímo Jana Kaplického. Díky tomu získá každý možnost nahlédnout do architektonické tvorby jeho vlastníma očima a poznat jeho úžasnou fantazii a perfektní prezentaci jeho práce,“ říká architektka Eva Jiřičná.

Druhá sekce představí inspirační zdroje, rodinné zázemí a Kaplického české projekty vytvořené před emigrací do Velké Británie i jeho porevoluční tvorbu v ČR. Zde bude vystaven jeden z jeho posledních projektů – model koncertního a kongresového centra Rejnok v Českých Budějovicích, nebo pozoruhodné projekty z 60. let, které zaujaly po architektově emigraci britskou veřejnost. Návštěvníci budou moci zhlédnout také ukázky z rozmanité výtvarné a designérské tvorby Kaplického rodičů, kteří byli významnými výtvarníky a architekta velmi ovlivnili.

Poslední část výstavy se bude zabývat tvůrčím procesem Jana Kaplického a jeho jednotlivými fázemi. Poukáže na to, že jeho přístup k práci byl systematický a zároveň vizionářský a svobodný. Zde budou vystaveny trojrozměrné modely méně známé administrativní budovy v Berlíně v různých etapách vývoje a navrhování či experimentální až futuristické projekty jako například Peanut, Coexistence či dům pilota helikoptéry.

„Výstava ukáže Jana Kaplického jako neotřelého vizionáře, ale také jako designéra šperků, nádobí či módy, ekologicky zodpovědného architekta i zdravého vlastence. Návštěvníci budou moci nahlédnout pod pokličku jeho originálního způsobu tvorby a projít si jednotlivé tvůrčí fáze,“ říká kurátor výstavy Ladislav Zikmund-Lender.

„Přijde nám příznačné, že se výstava Jana Kaplického uskuteční právě v Tančícím domě, který zejména krátce po otevření vyvolával řadu rozporuplných emocí. Výstavou Jana Kaplického bychom proto rádi otevřeli exponovaná témata v oblasti pražské moderní architektury. Z toho důvodu budeme realizovat v rámci doprovodného programu výstavy sérii přednášek s architekty, historiky i popularizátory architektury,“ doplňuje Robert Vůjtek, ředitel Galerie Tančící dům.

Výstava JKOK Nekonečno Jana Kaplického bude v Galerii Tančící dům otevřena od 8. 11. 2016 do 12. 3. 2017 každý den mezi 09:00 a 20:00. Další informace naleznete na www.galerietancicidum.cz nebo na www.facebook.com/galerietancicidum.