Multifunkční přístroje se stále rozšiřují. Jedna krabička dokáže desítky různých funkcí, ale bohužel je to velmi často na úkor kvality. Stejně tak i internetové služby. Internet v televizích je stále častější (viz náš nákupní průvodce v čísle 1/15), ale bohužel online sledování filmů je kvůli špatnému internetovému připojení domácností stále nedostupné.

Proto je stále základním kamenem domácího kina klasické krabicové video. Ať už na standardní VHS kazety, kam si rodiny nahrávaly své oblíbené pořady už před desítkami let, nebo modernější DVD a Blu-ray přehrávače a rekordéry.

Co je DVD?

DVD je médium snímané červeným laserem, které nahradilo klasické CD nosiče. Má vyšší kapacitu zápisu, takže se na něj vejde větší množství dat. Na tom závisí také kvalita videa, které může mít větší rozlišení. Na DVD se mohou zapisovat data, videa, muzika... Problém je ovšem u takzvaných formátů. Mnoho výrobců se rozhodlo, že vytvoří vlastní formát zapisování dat na CD, později na DVD a Blu-ray. Najdeme tak formáty DVD-RW, DVD+RW, DVD-R, DVD+R, DVD+R DL. Abyste se vyvarovali toho, že něco nepřehrajete, snažte se, aby přehrávač zvládal všechny tyto formáty.

Co je Blu-ray

Zatímco DVD je snímáno červeným laserem, Blu-ray má laser modrý. Nosič má až 5x vyšší kapacitu dat (25/50 GB v jednovrstvé/dvouvrstvé verzi), což znamená ještě větší možnost kvality obrazu i zvuku. U Blu-ray přehrávačů teprve přichází možnost přehrávat filmy ve 3D. Vyšší hustota záznamu a více informací tak umožňuje mnohem propracovanější nabídku pro diváky. Například zvuk dokáže být rozšířený až na sedmikanálový, to znamená, že k přehrávači můžete připojit až sedm reproduktorů, které vám zprostředkují neuvěřitelný akustický zážitek.

Bohužel i tady se výhody a nevýhody jednotlivých formátů zápisu postupně rozmělnily na několik různých označení: BD-R, BD-RE, BD-R DL.

Přehrát, nebo zapisovat?

Prvotní otázka je, zda chcete jen přehrávat, nebo nahrávat z televize. První možnost znamená nižší cenu a jednodušší ovládání, druhá možnost pak dokáže nahrát pořad z televize, abyste si ho mohli prohlédnout i v pozdější době. Rozdíl mezi nimi dnes už v obchodech ale naleznete jen malý. Základní modely, které přehrají DVD, stojí už okolo tisícikoruny. Dražší modely pak dokážou zapisovat pořady na vestavěný harddisk, ještě vyšší pak i na přenosné médium.

Ceny jsou však ve srovnání s jinou technikou zcela směšné. Dát za Blu-ray přehrávač 1500 Kč dnes už není nic neobvyklého, což před několika lety byly ceny pomalu pouze samotného datového nosiče. Naopak neobvyklé je, že to, co jsme ještě před dvěma lety mohli na trhu zaznamenat, jako jsou přehrávače za desetitisíce, dnes už nenajdeme. I sestavy domácího kina (tedy přehrávače a reproduktory) se dnes ve velmi vysoké kvalitě vejdou v klidu do deseti tisíc. Za desetitisíce také najdete přístroje, ale ty už jsou pro opravdové fajnšmekry ze sekce pro špičkové zážitky.

Nahrávejte

Dnešní nahrávání je už prakticky kompletně zařízeno přes vnitřní pevný disk. Ten umožňuje plynulé nahrávání pořadu, i když třeba televizi vypnete, přepnete nebo si třeba jen dojdete na záchod. Technologie už dokážou na harddisk nahrávat pořad, a přitom ho i pouštět. Takže při odskočení na toaletu jen lze zmáčknout tlačítko a při návratu plynule pokračovat ve sledování. Nic vám neunikne, jen jste pár minut za originálním vysílacím časem.

Přenosné DVD

Technika čtení DVD je natolik sofistikovaná, že se dokáže vměstnat i do malých přenosných přístrojů, které si můžete vzít na cesty. Kdo má děti, ten ví, jak dokáže vhodně puštěná pohádka zachránit nervy všech cestujících v autě na dlouhé cestě. A streamovat videa na cestách se nedá, takže DVD v tomhle ohledu je stále nejlepší.

Kapacita harddisku pak určuje, kolik toho můžete nahrát. Rychlost jeho zápisu pak určuje, jak moc dokáže pracovat s výše uvedeným plynulým nahráváním a přehráváním. I když zde je asi ještě důležitější faktor – výrobní software, který to umožní. V obchodu se tak musíte na tuto funkci speciálně ptát.

Pokud si nahrajete pořady na harddisk, některé přístroje je umožňují rovnou jednoduše editovat. To znamená, že z nich lze vyříznout reklamy, titulky apod. Následně je pak možné tyto filmy zapsat na přenosný disk, který pak umístíte do své filmotéky.

Přehrávejte

O formátech jednotlivých disků jsme už psali výše. Ale je toho mnohem více, co byste měli znát. Především to je sestava toho, co by měl přehrávač umět přehrát za druhy filmů i muziky.

Například AVCHD (Advanced Video Codec High Definition) je formát videa, který používají některé videokamery. A když to nedokáže váš přehrávač přehrát, budete mít problém. Stejně tak byste se měli přesvědčit, jaké kompresní formáty videa je možné spustit. Programátoři totiž při snaze ušetřit objem dat ve filmech přišli s takzvanou kompresí, která snižuje kvalitu, ale dokáže nacpat film i třeba na jedno DVD. Stroje tak musí umět přehrávat DivX, WMV, MOV, AVI apod. Čím více, tím lépe. Nebudete pak mít problém ani s filmy, které jste stáhli na internetu.