Anketu tradičně pořádal časopis DŮM&ZAHRADA, pod záštitou vydavatelského domu Vltava Labe Media, a. s. Z desítek rodinných domů, které byly podrobně představeny ve speciálu TOP DOMY 2017, vybrala porota v prvním kole dvacet favoritů ve třech velikostních kategoriích. Z nich pak porota ve druhém kolem zvolila tři výherce, kteří získali titul TOP DŮM 2017 pro příslušnou velikostní kategorii.

Vy, čtenáři, jste rovněž ve druhém kole hlasování, které proběhlo na stránkách www.dumazahrada.cz, vybrali své tři vítěze, kteří získali titul TOP DŮM v jednotlivé velikostní kategorii podle čtenářů. Vítěze v jednotlivých kategoriích si můžete prohlédnout na následujících stranách.


POROTA ANKETY

  • Ing. arch. Ondřej Krejčí, šéfredaktor časopisu DŮM&ZAHRADA, předseda poroty
  • Jitka Afsahi, obchodní ředitelka divize časopisů Vltava Labe Media, a. s.
  • Mgr. Iveta Menčíková, Team Leader ve společnosti Vltava Labe Media, a. s.
  • Ing. Petr Sviták, výkonný ředitel S-O-D Facility, s. r. o., zkušební komisař České společnosti stavebních koordinátorů
  • Ing. arch. Zuzana Kodešová, architektka ve společnosti CMC Architects
  • Ing. arch. Petra Klauzová, architektka ve společnosti Chapman Taylor (Londýn)

Domy s podlahovou plochou do 100 m2 / Vítěz podle poroty

ELEN 110 – TREND / Amadenis, s. r. o. + Ateliér NÁŠ DŮM, s. r. o.

  • Podlahová plocha: 95,3 m2
  • Dispozice: 4+kk nebo 5+kk

Rodinný dům ELEN 110 se svojí užitnou plochou 95,30 m2 a cenou 22 350 Kč/m2 patří mezi ekonomicky velice výhodné domy. Rodinný dům ELEN 110 – TREND je patrový dům s variabilní dispozicí od 3+kk po 5+kk. Tento rodinný dům nabízí 3 varianty řešení dispozice přízemí, 2 varianty řešení prvního patra a dvě varianty formy – vzhledu (KLASIK a TREND). Ve variantě B se v přízemí rodinného domu nachází obývací pokoj spojený s kuchyňským koutem a hala s WC a schodištěm, pod kterým je umístěna šatna. Další dispozice nabízí například spíž, technickou místnost, sprchový kout, další obytný pokoj atd. První patro nabízí dvě varianty řešení s koupelnou, WC a třemi ložnicemi, třetí varianta je dispozičně řešena dvěma ložnicemi, pracovním koutem a koupelnou s WC.

Domy s podlahovou plochou do 100 m2 / Vítěz podle čtenářů

Bungalov 9 / DUMRAZDVA, s. r. o.

  • Podlahová plocha: 70,5 m2
  • Dispozice: 3+kk

Novinkou společnosti DUMRAZDVA, s. r. o., je dům s označením Bungalov 9. Jedná se o jednoduchý a praktický bungalov na zastavěné ploše 85,6 m², určený pro menší rodinu. Dispoziční uspořádaní domu přináší maximální využití prostoru v obytné části. Více než polovinu obytné plochy domu tvoří prostorný obývací pokoj s kuchyní a jídelnou. Pocit vzdušnosti obývacího prostoru umocňuje možnost přímého vstupu do zahrady francouzským oknem. V klidové části domu jsou dvě ložnice, koupelna s vanou a sprchovým koutem a samostatné WC. Majitelé ocení velkou předsíň s dostatečným úložným prostorem. Dům je vhodný pro tříčlennou rodinu.

Domy s podlahovou plochou do 150 m2 / Vítěz podle poroty

ORIGAMI B1 / Origis, s. r. o.

  • Podlahová plocha: 113 m2
  • Dispozice: 5+kk

Jedná se o návrh jednopodlažní stavby umístěné na rovinatém pozemku s orientací na jih. Vnitřní členění domu je minimalistické, přesto však dostatečně komfortní, splňující všechny nároky moderního bydlení. Do objektu se vstupuje přes předsíň, odkud je přístupné technické a hygienické zázemí domu. Chodba či obytná část spojuje jednotlivé místnosti, z nichž hlavní část je orientována okny na jih. Koncept ORIGAMI umožňuje klientovi nejen ovlivnit vnější podobu domu – například vybrat preferovaný tvar střechy – ale především zvolit nejvhodnější vnitřní dispozici stavby tak, aby vyhovovala potřebám jeho rodiny a jeho životnímu stylu. Vybírat přitom může ze čtyř základních půdorysných řešení.

Domy s podlahovou plochou do 150 m2 / Vítěz podle čtenářů

MINI / HOFFMANN, spol. s r. o., Chrudim

  • Podlahová plocha: 112,25 m2
  • Dispozice: 4+kk

I přes poměrně malou zastavěnou plochu domu s označením MINI se pod jeho sedlovou střechu pohodlně vejde čtyřčlenná rodina a najde tu všechno, co potřebuje k pohodlnému bydlení. Do domu se vstupuje přes zádveří, na které navazuje předsíň, z ní vstoupíme do kuchyně s koutem pro domácí práce a s jídelnou. Prostor jídelny je spojen s obývacím pokojem, ze kterého přes velké francouzské okno vyjdeme na krytou terasu trojúhelníkového tvaru. Po schodišti vedoucím z předsíně vystoupáme na podestu, ze které je vlevo vstup do dvou dětských pokojů, z každého vedou dveře na balkon. Ten kryje terasu v přízemí. Napravo od schodiště je vstup do ložnice rodičů se samostatnou komorou, kterou lze využít jako šatnu. Proti schodišti je koupelna s vanou, sprchovým koutem a WC.

Domy s podlahovou plochou nad 150 m2 / Vítěz podle poroty

Patrik 2 / Ekonomické stavby, s. r. o.

  • Podlahová plocha: 183 m2
  • Dispozice: 5+kk, garáž

Moderně pojatá rezidence s garáží jako součástí vlastní hmoty domu je charakterizována především celkově vyváženou formou a určena je hlavně do městské zástavby. Už na první pohled zaujme kvádr vytvářející druhé podlaží objektu. Tento prvek je ze dvou stran značně otevřený a tím dochází k odlehčení celkové hmoty domu a zároveň vznikají zajímavé momenty v interiéru. Horní podlaží je určené především dětem. Mají zde dva veliké pokoje a jeden o trochu menší, dispozici doplňuje koupelna a šatna. Místo obvyklé chodby je tu velké místo vhodné pro trávení volného času dětí. Z této herny se může stát také třeba knihovna či druhý obývací pokoj. V přízemí se nachází prostorná obývací zóna s technickým zázemím a rovněž ložnice rodičů s vlastní koupelnou.

Domy s podlahovou plochou nad 150 m2 / Vítěz podle čtenářů

Rezidence / Canaba, a. s.

  • Podlahová plocha: 212 m2
  • Dispozice: 7+1

Novinka v nabídce REZIDENCE je luxusním rodinným sídlem navrženým ve stylu moderní městské vily. Nabídka obytného prostoru je zde více než velkorysá a dalece přesahuje běžné bytové potřeby. Velké prosklení zajišťuje vzdušným prostorným místnostem neuvěřitelné množství světla. Dispoziční řešení je natolik variabilní, že umožňuje dům uspořádat jako dvougenerační, nebo využívat přízemí k podnikání, přičemž patro stále skýtá nadstandardní prostor i pro velkou rodinu. Vnější architektonická podoba je pak zcela na vaší fantazii, dům lze rozšířit o garáž s dílnou, doplnit dalšími balkony a krytými terasami, zvýraznit fasádu obkladem ze dřeva, hliníku apod. Stačí si jen vybrat.

Rodinný dům v pasivním energetickém standardu / Zvláštní ocenění

Rodinný dům Zliv / Heluz cihlářský průmysl, v. o. s.

  • Podlahová plocha: 124 m2
  • Dispozice: 5+kk

Porota oceňuje na projektu kromě energetické šetrnosti objektu (dle TNI pasivní standard) i jeho čistý architektonický výraz.

Rodinný dům by měl poskytovat nejen dostatek prostoru, ale také rozumné provozní náklady. Tak tomu bylo i u individuálního projektu ze stavebního systému Heluz. Přáním majitelů byl přízemní dům s co nejnižšími provozními náklady. Výsledkem je bungalov z jednovrstvého zdiva Heluz, který splňuje pasivní standard i bez dodatečného zateplení. Dispozice domu obsahuje prostorný obývací pokoj, s kuchyní a jídelnou, tři ložnice, dále pracovnu, koupelnu, WC a technickou místnost. Dům má za sebou dvě topné sezony. Roční vyúčtování za elektřinu je cca 13 000 Kč. Dům je vybaven tepelným čerpadlem, doplněn solárními panely. Nechybí nucené větrání se zpětným získáváním tepla (rekuperací). Autorem projektu je Ing. Josef Vostracký, realizační firmou byla společnost Stakoplus.

Bungalov / Zvláštní ocenění

Bungalov Rio / Haas Fertigbau Chanovice, s. r. o.

  • Podlahová plocha: 106,65 m2
  • Dispozice: 4+kk

Porota oceňuje variabilitu dispozice a přehledné provozní schéma.

Bungalov Rio vám dokáže, že velkorysý může být i přízemní dům s užitnou plochou 107 m2. Promyšlené dispoziční řešení 4+kk nabízí originální umístění tří ložnic do jednotlivých rohů domu. Centrum bungalovu tvoří velký obývací pokoj s kuchyňským koutem. Všichni členové rodiny tak mají své soukromí a zároveň dostatek prostoru pro společné chvíle. Sami si zvolíte dispoziční řešení, které vyhovuje vašemu životnímu stylu. Vybírat můžete ze dvou variant – se dvěma koupelnami nebo s jednou koupelnou a šatnou. Nejen hospodyňky ocení, že projektanti pamatovali i na technickou místnost. Samozřejmostí je energeticky úsporná vnější konstrukce, špičková kvalita provedení a nadstandardní vybavení nového bungalovu. V ceně domu je zahrnuto provedení stěn Thermo-Protect Premium.

Tradice českých stavenišť / Zvláštní ocenění

Eliška / Ing. Karel Peterka – Thermo Plus

  • Podlahová plocha: 171,75 m2 + garáž
  • Dispozice: 7+1

Porota oceňuje projekt za povedenou moderní interpretaci tradičního tvarosloví tuzemské architektury.

Eliška je rodinný dům, který si bere to nejlepší z tradice českého stavebnictví. Jednoduchý tvar, sedlová střecha bez přesahů, bílá omítka, to jsou prvky, díky kterým tento dům bude nadčasově působit i za desítky let, a při jeho stavbě nebude problém s povolením od stavebního úřadu. Dispozice je podobná jako u rodinného domu Diana. V přízemí se nachází obývací pokoj s kuchyní, pracovna, pokoj hostů s koupelnou, samostatné WC, velká technická místnost a pod schodištěm spíž. Dům může být doplněný o garáž. První patro obsahuje tři pokoje, ložnici rodičů, velkou šatnu, prostornou rodinnou koupelnu a samostatné WC.

Luxusní bydlení / Zvláštní ocenění

Gradient 232 / Gradient, spol. s r. o.

  • Podlahová plocha: 232 m2
  • Dispozice: 8+1

Porota oceňuje netradiční pojetí obvodové konstrukce, která domu propůjčuje nezaměnitelný výraz, a dále pak variabilitu konstrukčního řešení při klientských změnách.

Tato realizace dokládá, že společnost Gradient je schopna i v náročných základových poměrech realizovat dům nezaměnitelného rukopisu. Jak název domu napovídá, typ 232 nabízí 232 m2 plochy rozdělené do tří úrovní. V částečně zapuštěném suterénu je technické zázemí a pracovna majitele domu s vlastním krbem a přístupem na zahradu. Přízemí je od ulice vstupním patrem a jeho hlavním prostorem je velkorysý obývací pokoj s kuchyní a jídelnou, ze kterého je velkými prosklenými plochami nádherný výhled do okolí. Jídelna se otevírá až do podkroví, takže dojem z prostoru je vpravdě dechberoucí. V přízemí je dále kromě sociálního zázemí a šatny také samostatná garsoniéra s vlastní koupelnou. Podkroví je řešené jako klidová zóna se třemi ložnicemi, šatnou, koupelnou a dvěma WC.

Dřevostavba / Zvláštní ocenění

Laguna 122 / ATRIUM, s. r. o.

  • Podlahová plocha: 122,47 m2
  • Dispozice: 5+kk

Porota oceňuje kromě architektonického výrazu také sofistikovanost difuzně otevřené konstrukce stavby.

Laguna 122 je moderní bungalov s dispozicí 5+kk, s přehledně řešeným půdorysem. Nabízí vstup do zahrady francouzským oknem z většiny obytných místností. Do domu se vstupuje přes zádveří, na které navazuje samostatné WC a technická místnost. Centrum dispozice tvoří prostorný obývací pokoj (více než 42 metrů čtverečních) s jídelnou a kuchyní, na ni navazuje spíž. Ložnicová část je oddělená předsíní pro zachování maximálního akustického komfortu a obsahuje tři ložnice a velkou rodinnou koupelnu s WC. Laguna 122 nabídne komfortní bydlení pro čtyřčlennou rodinu, dům může být bezbariérový.

Dostupný dům / Zvláštní ocenění

TYP 04 / Archbau, s. r. o.

  • Podlahová plocha: 102,0 m2
  • Dispozice: 4+kk

Porota oceňuje, že i přes menší užitnou plochu nabízí dům dostatečný prostor pro čtyři členy domácnosti, a přitom si zachovává velmi kvalitní architekturu.

Rodinný dům ARCHBAU TYP 04 je typovým projektem společnosti ARCHBAU určeným k příměstské zástavbě, kde regulativa obcí většinou vyžadují sedlovou střechu s předepsaným sklonem. Dům s dispozicí 4+1 je určen pro 4člennou rodinu, dispozice obsahuje velký obývací pokoj s jídelnou a kuchyní, dále tři samostatné ložnice, technickou místnost, koupelnu a WC. Exteriér domu je navržen v konceptu společnosti ARCHBAU pro řadu typových domů TYP 01-TYP 06, který dům přibližuje současnému trendu bydlení. Dům je řešen jako jednopodlažní objekt s možností doplnění o venkovní garážové stání. Cena domu je cca 2,1 milionu Kč vč. DPH.