Z došlých přihlášek totiž porota vybere dvanáct finalistů, kteří budou moci soutěžit o přízeň veřejnosti ve zpoplatněném hlasování. Vítězný strom navíc postoupí do mezinárodního kola ankety Evropský strom roku, v němž letos Českou republiku reprezentovala loňská vítězka Lípa z Lipky na Chrudimsku. Uzávěrka návrhů do ankety, kterou každoročně pořádá Nadace Partnerství, je 30. dubna. Podrobnosti o tom, jak strom přihlásit, budou od 21. března dostupné na www.stromroku.cz.

„Příběhy starých stromů nám připomínají, jak důležitou roli v našich životech hrají. Jsou živou součástí naší minulosti i současnosti, a proto je potřeba o ně pečovat. Anketou Strom roku chceme připomenout jejich význam a zároveň podpořit péči o stromy, aby mohly vyprávět své příběhy i dalším generacím,“ říká koordinátorka ankety Andrea Krůpová z Nadace Partnerství. V letošním roce chce navíc anketa upozornit na důležitost stromů v boji proti klimatické změně a přizpůsobení se jejím důsledkům. „Koruny vzrostlých stromů dokážou svým přirozeným stínem a výparem vody z listů výrazně ochladit okolní prostředí, což je v našich přehřívajících se městech zásadní hlavně v letních měsících. A aby mohly stromy dobře plnit svou funkci, musí být v dobré kondici,“ vysvětluje Andrea Krůpová.

Díky zpoplatněnému hlasování v anketě mohly být například v loňském roce ošetřeny dva stromy, čímž se dosáhlo zlepšení jejich zdravotního stavu a vitality. V blízkosti šesti finálových stromů proběhly nové výsadby. U dvou stromů přibyla lavička, na níž mohou návštěvníci rozjímat. Účast stromu v anketě navíc pomohla stmelit komunitu a motivovala obyvatele, aby se více zajímali o přírodu ve svém okolí.

Navrhnout kandidáta na Strom roku 2017 může kdokoli – jednotlivci, rodiny, sousedé, učitelé se školáky, spolky, sdružení i celé obce. Do finálového hlasování postoupí 12 stromů. Vítězný strom Nadace Partnerství ocení 5. října v rámci mezinárodního filmového festivalu Ekofilm. Letošním tématem festivalu je ovzduší, jehož kvalitu stromy nepochybně pozitivně ovlivňují. Vítězný Strom roku získá odborné arboristické ošetření od firmy Prostrom Bohemia a nominuje se do evropského kola.

Jak přihlásit strom do ankety:

  1. Zjistěte základní parametry stromu (druh, stáří, obvod kmene, lokalita, GPS souřadnice atd.).
  2. Vypátrejte z kronik, knížek i od pamětníků příběh stromu, nebo nechejte školáky vymyslet vlastní.
  3. Pořiďte fotografie stromu.
  4. Zapojte do tvorby přihlášky školu, spolky i nadšence všech generací.
  5. Vymyslete, co byste udělali s výtěžkem z hlasování (ošetření stromu, výsadby, naučná cedule apod.).
  6. Vyplňte do 30. dubna on-line přihlášku na www.stromroku.cz.