Barborky v minulosti trhaly svobodné dívky, aby si předpověděly, zda se do roka vdají. Pokud utrhnutá větvička vykvetla do Štědrého dne, mohly v duchu plánovat veselku. Dneska už na podobné věštby nevěříme, nehledě na to, že ani do vdávání se obvykle nehrneme s takovou nedočkavostí. Rozkvetlé větvičky se nicméně mohou stát půvabnou součástí vánoční výzdoby našich domovů, i když v rodině nikoho na vdávání zrovna nemáte. A navíc - pořídíte je zcela zdarma.

Svátek sv. Barbory letos připadá na pondělí, což není pro trhání barborek z dnešního hlediska příliš praktické, pokud pracujete od rána do večera v rušném městě a k ovocným stromům to máte daleko. Jestliže vám nevadí tradici trochu ožulit, můžete si větvičky natrhat už při víkendové procházce přírodou.

Z jakých stromů se barborky vlastně trhají? Tradiční je třešeň nebo višeň - nejenže jde o "stromy lásky" (v květnu se přeci líbáme pod třešní), ale navíc i rychle rozkvetou. Použít ovšem můžete i větvičky jabloní, broskví, švestek nebo slivoní. Rychle vykvetou i zlatice a jasmín.

Pro barborku si vyberte větvičku, na které je hodně květních pupenů. Seřízněte její dolní konec hodně našikmo a vložte do vázy s odstátou vodou. Vázu nejprve postavte na několik hodin na chodbu nebo do chladnější místnosti, aby si větvička přinesená ze zimy postupně zvykla na vyšší teplotu. Teprve potom ji můžete přemístit do bytu k oknu, ale nikoli do těsné blízkosti radiátoru. Barborky nesnesou přílišné teplo ani suchý vzduch a ocení, když je budete rosit. Voda ve váze by se měla pravidelně vyměňovat, můžete do ní přidat i špetku hnojiva pro řezané pokojové květiny.

A jestliže vás tradice a věštby baví, počítejte dny od chvíle, co jste si barborku přinesli domů. Kolikátý den vykvete, tolikátý měsíc bude v příštím roce váš šťastný. Alternativou je zavěsit na barborku papírek s tajným přáním. Pokud větvička rozkvete do Štědrého dne, přání by se mělo vyplnit.