Sametové květy vrby jívy neboli kočičky obsypávají větve brzy zjara ještě před vyrašením listů. Pro dekorace se řežou před rozkvětem, kdy má jejich povrch stříbřité zbarvení. Proutky s kočičkami můžete jen tak vložit do vázy a navěsit na ně vyfouknuté kraslice či další velikonoční ozdoby, ale můžete z nich zhotovit i působivý jarní věnec. Z vrbového proutí se dají uplést i košíčky nebo hnízda, kam umístíte obarvená vajíčka. Hotové dílo se pak dozdobí třeba čerstvě natrhanými jarními kytičkami.

Dneska jsou pro nás kočičky spíš už jenom dekorací, v dřívějších dobách však měly hlubší význam. V křesťanských oslavách Velikonoc symbolizovaly palmové listy, kterými lidé vítali Ježíše Krista při příjezdu do Jeruzaléma. O Květné neděli se kočičky v kostele světily, a tím získaly "magickou moc". Alespoň pro vesničany, kteří po dlouhá staletí míchali křesťanské a pohanské zvyklosti dohromady a věřili jak kázáním duchovních, tak pověrám.

Mělo se například za to, že svěcené kočičky poskytnou domu ochranu před ohněm a bleskem. Sedláci je zapichovali do polí, aby si tak v nadcházející sezoně pojistili dobrou úrodu. Pokud vás bolelo v krku, jako medicínu jste dostali spolknout tři bobule kočiček. Větvičky vrby jívy se pokládaly i na hroby, jelikož se věřilo, že pohlídají mrtvým klidný spánek.

Pravdou je, že vrba jíva je sama o sobě velmi zajímavou rostlinou: má velký význam pro včely, kterých v moderním světě povážlivě ubývá. Je velmi odolná, dobře snáší zimu i řez a snadno obrazí i z pařezu. Pokud není kouzelná, je určitě aspoň okouzlující.