Pokud se v rámci jarního úklidu zbavujete starých a nepotřebných elektrospotřebičů, nemusíte se shánět po kontejnerech, do kterých můžete takový elektroodpad vyhodit. Jednou z možností je totiž poslat jej zadarmo takzvaným re:Balíkem. Tedy pokud nebude zásilka těžší než 20 kilogramů. Do obyčejné krabice lze přitom zabalit třeba staré rychlovarné konvice, fény, počítače, monitory, elektrické pily nebo jiné menší vysloužilé spotřebiče, ale taky přenosné baterie a akumulátory, tonery nebo ještě staré CD a DVD disky. Pak už zbývá jen vyplnit online objednávku, díky které si vytisknete vygenerovaný adresní předplacený štítek. A krabici se směsí odpadu odnést na jakoukoliv pobočku České pošty. Služba i podání balíku jsou bezplatné.

Uklízí i sousedi? Nad 150 kg odveze auto

Pokud se vám starého elektra nebo baterií nashromáždí doma více než 150 kilogramů, pak si dokonce můžete domů zadarmo objednat odvoz autem. Jen pro orientaci – třeba taková větší tiskárna váží kolem osmi kilo, starší televize dokonce přesáhnou i dvacetikilovou hmotnost. CRT monitor má kolem 17 kg a lednice klidně přes padesát. Do zásilky lze přidat taky pračky, mikrovlnky, vysloužilé sekačky, vrtačky nebo staré zářivky. Zkrátka vše, co funguje, respektive fungovalo na elektrický proud. Pokud byste doma 150 kilogramů elektroodpadu nenashromáždili, poptejte se třeba sousedů nebo známých, určitě se také rádi něčeho zbaví. Pak se stačí pídit po službě s názvem Buď líný a odvoz starých přístrojů si objednat na webu. Pokud nashromáždíte nakonec jen něco mezi 20-50 kilogramy starého elektra, můžete využít služby Buď líný také, ale prostřednictvím balíkového odvozu. Tedy musíte elektro zabalit do krabice.

Staré dobré sběrné dvory nebo speciální akce

Jednou z možností jsou také tradiční sběrné dvory, kam se dá elektroodpad hromadně vyvézt. Je ale potřeba si před návštěvou dvora nejprve najít ten, který budete mít „po ruce“, pak taky ověřit, co všechno přijímá, od koho a v jakém funguje provozu, tedy kdy má otevřeno. V praxi je pohodlnější těsně před odjezdem ještě radši zavolat a zjistit kapacitu, může se stát, že sběrné místo bude zrovna přeplněné, a v tom případě si pak od vás jeho zaměstnanec elektroodpad či baterie nepřevezme. Další alternativou je zjistit si, jestli se ve vašem okolí nekoná nějaká hromadná svozová akce. Zejména obce nebo jednotlivé městské části často objednávají v době jarních úklidů speciální hromadné svozy, takže stačí přivézt to, čeho se potřebujete zbavit, třeba na obecní úřad. V takovém případě taky většinou nebývají stanoveny žádné velikostní nebo hmotnostní limity.