Pokojové rostliny v praxi

Začneme tou nejlepší. Knih o pokojových rostlinách je docela dost. Ty zahraniční mi často připomínají televizní show, kde vše funguje především na bázi efektu než samotných informací. A tak jsem s tímto předsudkem přistupoval i k novince z vydavatelství Euromedia. Na první otevření jsem se ujistil, že to tak je. Strana 92 a „Interiérový paraván“. Dekorativní prácička pro dlouhé chvíle a ohromné prostory. Jistě zajímavé, ale nemnoho čtenářů tohle ocení. Další – stojan na epifyty. Už ve mně dýmal ohýnek pro totální sežehnutí recenzí. Jenže… Jenže pak jsem objevil, že tohle jsou jen malé části knihy. Pak jsem zjistil, že těch 175 rostlin inzerovaných na obálce tu skutečně je. Pěkně seřazené, pěkně na výběr. S informacemi jak zalévat, množit, řízkovat, chránit, osvětlovat… K tomu obecné rady, podrobné rady, rady globální i detailní. Sice trochu nelogicky za sebou, ale nakonec jsem knihu zaklapnul s pocitem, že tohle je hodně dobrý dárek na Vánoce.

Pokojové rostliny v praxi - Zia Allawayová, Fran Baileyová, Vydalo nakladatelství Euromedia; Cena 399 Kč

Jak si zařídit domov

Někdo při zařizování bytu hledá inspiraci v IKEA, jiný v našem časopisu a další třeba v knihách, jakou vydalo nakladatelství Grada. Jmenuje se příznačně Jak si zařídit domov a autorkou je Jana Pěkná. Jako mnoho podobných knih tu probírá celou tu škálu kroků od rozhodnutí nového zařízení domova až po jeho konečnou fázi. Mezi tím jsou samozřejmě všechny ty kroky při výběru barev, podlah, nábytku, závěsů a doplňků.

Autorka vše popisuje, ale bohužel celý postup by měl být víc protkán příklady. Když se mluví o komplementárních barvách, nestačí ty barvy dát do okének vedle sebe, ale třeba ukázat i byt, kde jsou takové barvy použity. Obrazová zásoba téhle knihy je tak asi největším problémem, jinak celkem čtivého textu.

Jak si zařídit domov - Jana Pěkná, Vydalo nakladatelství Grada; Cena 369 Kč

Fenomén Bauhaus

Tento rok slavíme sté výročí založení Bauhausu. Kniha z pera českých autorů se snaží populárnější formou přiblížit veřejnosti, studentům a pedagogům její příběh, a to nejen prostřednictvím hlavních protagonistů Bauhausu, ale také skrze prostředí české meziválečné avantgardy, která s touto školou udržovala intenzivní kontakt.

Tohle není kniha pro každého. To je kniha pro ty, kteří mají rádi design a architekturu. Pro osoby poučené a možná i něco víc. A právě ti v ní najdou naprosto skvělé informace a souvislosti. Sám jsem knihu ještě nedočetl, protože si druhou polovinu schovávám na chvíle klidu mezi svátky. Až děti vytvoří s kamarády skupinu řvoucí někde po chodbách pronajatého penzionu a já si s kávou konečně sednu do křesla a budu se moct věnovat naplno i knížce.

Fenomén Bauhaus – kolektiv autorů, Vydalo nakladatelství Grada, Cena: 399 Kč

Brutalismus včera a dnes

Tohle je ještě z tiskárny teplá novinka a podle mě je to jedna z nejlepších knih, které jsem poslední dobou četl. Ve čtvrtek mi přišla do redakce a o víkendu jsem ji zhltnul. A to se přiznám, že nejsem zrovna přítel brutalismu. Nedokážu si představit, že bych v takovém domě bydlel a asi ani pracovat v něm by se mi nelíbilo. Mám raději jiné formy architektury.

Tady jsem se ale s chutí začetl do knihy, která mě už svou netradiční vazbou zaujala. Je rozčleněna do několika částí, které se snaží výrazovými prvky definovat různé druhy brutalistního přístupu. A to nemusí být dokonce ani vyloženě architektura tohoto typu. Autor dokáže vypíchnout i jednotlivé prvky i na jiných druzích staveb. Ale ty blíže představené a stěžejní pro knihu jsou skutečné brutalistní stavby plné betonu, jeho překvapivého využití a hlavně efektu extrémně těžké stavby, odlehčené netradičními způsoby.

Takže jsem si prošel celou érou brutalismu od školy v Hunstantonu až po vietnamské moderní rodinné domy. S chutí jsem se začetl, prohlížel a nasával vědomosti. Super kniha.

Brutalismus včera a dnes – Chris van Uffelen, Vydalo nakladatelství Grada, Cena: 899 Kč

Motorová pila a její historie

Tohle je specialitka pro všechny, kteří mají rádi silné stroje, vůni benzinu, oleje a dřeva. Je to kniha pro opravdové muže (omlouvám se ženám, ale tady počítám, že jich bude opravdu tak marginální menšina, že se bude jednat spíš o statistickou chybu), kteří si rádi vytáhnou svoji motorovou pilu, navlečou rukavice, zatáhnou za šňůru a pak s pocitem štěstí zakousnou pilový řetěz do dřeva.

Přiznám se, že jsem jedním z nich. Práce s motorovou pilou tak nějak uspokojuje moji „chlapáckou“ stránku povědomím silného stroje, prací na čerstvém vzduchu a totálním, ale příjemným vyčerpáním po celodenní dřině. Čtení o motorových pilách pak uspokojí i intelekt.

Popravdě řečeno, tak dobře jsem se nepobavil už hodně dlouho. Číst o pilách ocaskách, dvoumužných, vojenských i pneumatických. O nápadech skvělých i slepých uličkách. Hlavně ale tahle kniha nabízí opravdu technicky dokonalý a historicky přesný vhled do problematiky, vždyť autoři jsou lidé v lese odrostlí, lesnictvím kojení a motorovými pilami zocelení. A to všechno pod patronátem Národního zemědělského muzea, které knihu vydalo.

Motorová pila a její historie – Vladimír Simanov a Radan Bernacký; Vydalo Národní zemědělské muzeum, Cena: 277 Kč