Známé rčení "Jak na Nový rok, tak po celý rok" v podstatě znamená, že novoroční nálada se s námi potáhne až do příštího silvestra. Je tedy vhodné vyvarovat se hádek, a naopak strávit novoroční den v harmonii s rodinou a blízkými přáteli. Jestliže si dnes obléknete něco nového, budete celý rok jako ze škatulky. Domov by měl být čistý a uklizený, ale pozor, gruntování přímo na Nový rok není žádoucí - například zametání by mohlo vymést štěstí z domu. Věšení prádla pak značí přímo neštěstí, nebo rovnou smrt někoho blízkého.

Novoroční menu

Naši předkové byli obzvláště pečliví při výběru novoročních jídel. Tradiční čočka symbolizovala peníze, takže kdo si ji na Nový rok dopřál plný talíř, nemohl si v novém roce stěžovat na bídu. Blahobyt byl od pohanských časů spojován také s prasetem - s kusem vepřového snad tedy nešlápnete vedle. Zato byste dnes neměli připravovat drůbež, zajíce ani rybu, aby vám štěstí neuletělo, neuteklo nebo neuplavalo.

V některých krajích se na Nový rok pekly vánočky nebo koláče, do nichž hospodyňka zapekla minci. Kdo ji při skousnutí objevil, toho se peníze držely po celý rok.

Plná spíž

Dbejte na to, abyste měli ve spíži a lednici všechny základní suroviny, od mouky a cukru až po mléko a kávu. Říká se totiž, že když na Nový rok něco doma chybí, bude to chybět celý rok. Ze stejného důvodu byste ani neměli z domu nic vynášet.

Symbolika návštěv

Vycházky a návštěvy ovšem zakázány nejsou. Naopak, předpovídají aktivní životní styl a dobré mezilidské vztahy v celém roce. Symboliku v minulosti nesla i návštěva, která na Nový rok vstoupila do domu jako první: pokud to bylo dítě, přinášelo rodině lásku. Mladý muž věštil štěstí, zatímco stará žena byla symbolem klevet a nesvárů.