Základem každé dezinfekce je vysokoprocentní alkohol. Pro to, abyste mohli udělat dezinfekci na ruce, budete muset mít skoro čistý alkohol, protože jej budete muset ředit. Využít můžete buď etanol, nebo téměř čistý izopropylalkohol (oba min. 90%). Oba můžete snadno koupit v lékárnách, hobby marketech či drogeriích.

Jednodušší verze

Vezmeme izopropylalkohol a smícháme ho s čistým gelem z aloe vera, který koupíme v drogerii či lékárně. Poměr by měl být přibližně 2:1. K tomu můžete přidat nějaký esenciální olej, který dezinfekci ovoní, jako je tea tree oil, výluh z tymiánu, hřebíčku apod. Vše pořádně promíchejte a pak vložte do lahvičky od šamponu, spreje apod. Podobně je možné nahradit izopropylalkohol etanolem.

Složitější verze

Vše je stejné jako ve výše uvedeném případě, ovšem přidáme glycerol. Ten se také dá stále koupit. Tato chemikálie ve zředěném stavu pomáhá hydratovat kůži, takže se dává třeba do krémů apod. Smícháme tedy izopropylalkohol (etanol), gel a glycerin v poměru 3:1:1 a k tomu přidáme jeden díl převařené vychladlé vody. Opět můžete přidat esenciální olej, vše pořádně promíchat a naplnit do lahvičky.

Nejsložitější verze

Tato verze je nejsložitější, ale pochází z manuálů Světové zdravotnické organizace (WHO). Smíchejte etanol 80% (izopropanol 75%) v množství 830 ml, glycerin 1,45% (42 ml), peroxid vodíku 0,125% (15 ml) a vodu. Vše dávejte do litrové nádoby a množství do litru doplňte svařenou vychladlou vodou. Vše pořádně promíchejte a dejte do lahviček.

Důležité upozornění: izopropylalkohol i etanol jsou vysoce hořlavé látky. Nemanipulujte tedy v jejich blízkosti s otevřeným ohněm. Dávejte také pozor na děti, aby žádnou z částí, tak i samotnou dezinfekci nepožily. Někdo může mít na tuto alkoholovou dezinfekci nepříznivou reakci na kůži. Je tedy lepší si vše nejdříve vyzkoušet.