1) Objednaná stěhovací firma nepřijela

Vše je připraveno, sbaleno, naplánováno, ale na stěhovací vůz čekáte marně. Bláznivý, leč bohužel velmi častý a reálný scénář, zejména při stěhování v Brně. Jak si tedy v této situaci co nejlépe poradit?

Rada profesionála:

Při dohodě o stěhování nejen v Brně vyžadujte písemné stvrzení smluveného, včetně podpisů obou stran, optimálně na smlouvě o stěhování. Kontaktujte stěhovací firmu týden před samotným stěhováním a potvrďte smluvený termín. Ujistěte se, že pracovník stěhovací firmy má vaši přesnou adresu a telefon, na kterém jste k zastižení. Pokud hledáte na internetu např. stěhování Brno, buďte obezřetní na odkazy, kde se nic jiného než levná cena stěhování neskloňuje. Takový subjekt není ani mnohdy firmou (v praxi jde často o stěhovacího umělce, který si pořídil rezavou dodávku a nazývá se profíkem). Raději se proto obracejte na stěhovací firmu s historií a hlavně recenzemi. Pokud se vám stane, že ve smluvený den čekáte na stěhovací vůz marně, kontaktujte ihned telefonicky stěhovací firmu a snažte se zjistit, kde nastala komplikace. Ideálně by vám měli sami zavolat jako první. Jaké mohou nastat komplikace? Např. zranění pracovníků, nepojízdný vůz, lidské selhání, chyba v administraci apod. V každém případě platí, že solidní stěhovací firma by s vámi měla okamžitě komunikovat a snažit se situaci co nejrychleji vyřešit k vaší spokojenosti.

2) Přistavený stěhovací vůz je příliš malý

Pokud přistavený vůz neodpovídá požadované velikosti, je velmi pravděpodobné, že kvůli častějším nakládkám a vykládkám dojde k navýšení smluvené ceny.

Rada profesionála:

Před samotným stěhováním bytu či domu trvejte na tom, aby zkušený pracovník navštívil vaši nemovitost a prošel všechny místnosti. Zdůrazněte, chcete-li stěhování těžkých břemen, rozměrného nábytku nebo třeba uměleckého díla. Díky tomuto kroku mohou pracovníci stěhovací firmy správně odhadnout velikost vozu i počet pracovníků nezbytných pro vaše hladké přestěhování. U některých firem v Brně počítejte raději s tím, že ne vždy se dá vše přizpůsobit na míru. Počet spolehlivých pracovníků je limitován, zranění se při stěhování stávají nezřídka a stěhovací firma má své kapacity a pracuje s vozidly i pro další zákazníky.

3) Nemáte dost balicího materiálu

Pokud jste podcenili přípravu stěhování bytu a máte nedostatek balicího materiálu, může se snadno stát, že vaše věci budou kvůli nedostatečné ochraně při přepravě a manipulaci v interiérech poškozeny.

Rada profesionála:

Nepodceňte přípravu a zásobte se dostatkem nezbytných obalových materiálů sloužících k ochraně vašich věcí, jako jsou bublinkové fólie, kartony, papírové krabice apod. Pokud plánujete stěhování bytu, opravdu kvalitní stěhovací firmy v Brně poskytují balicí služby nebo vám předem zapůjčí a dovezou krabice na stěhování a šatní boxy na stěhování oblečení.

4) Nábytek neprojde dveřmi

Pokud zapomenete předem přeměřit míry schodišť, futer nebo třeba výtahů, může se snadno stát, že váš starý nábytek neprojde dveřmi ve vašem novém domově.

Rada profesionála:

Na stěhování se řádně připravte a s předstihem přeměřte všechna kritická místa. Nezapomínejte na schodiště a podesty, vstupní a všechny interiérové dveře apod. Pokud zjistíte, že rozměry neodpovídají požadovaným velikostem, máte vždy několik možností.

  • Vysaďte dveře z futer, tím získáte několik málo centimetrů, které mohou hrát zásadní roli.
  • Proveďte demontáž a následnou montáž nábytku nebo jeho části (např. i u spotřebiče, jako je pračka, se dají demontovat vstupní dvířka a tím zmenšit průměr o několik centimetrů.
  • Pokud to umožňuje terén, spusťte rozměrný nábytek oknem nebo přes balkon na lanech. Pro tuto variantu však doporučujeme využít profesionální firmu.

5) Zranění při stěhování

Velmi často se stane, že při nárazové námaze a neopatrném jednání dochází ke zraněním zad, kloubů, šlach nebo svalů. Většina zranění může být z kategorie lehčích, která vás vyřadí max. na pár dnů. Ale při stěhování může dojít k mnohem vážnějším úrazům (především v oblastí páteře), které vás mohou vyřadit na celé týdny a někdy dokonce natrvalo (pády, uklouznutí...). Tyto úrazy se týkají zejména stěhovaní těžkých břemen, jako je stěhování pianin, trezorů apod. Potrápit vás však může i docela obyčejná sedačka (někdy přes 80 kg) nebo pračka.

Rada profesionála:

Bezpečnost práce je vždy na prvním místě. Proto se snažte předcházet všem úrazům a minimalizujte kluzké povrchy. Zajistěte riziková místa, kde by mohlo dojít k pádu, ukliďte přístupové cesty od hraček a jiných maličkostí, odstraňte rohožky a malé koberečky, o které by mohly stěhující osoby zakopnout. Ať už tedy stěhujete byt, nebo kanceláře, nepřepínejte své síly a nejtěžší věci přenechte na stěhování stěhovací firmě, která má odpovídající vybavení a zkušenosti.

6) Dojde ke zničení stěhovaných věcí

Jistě si dovedete představit rozčarování, které zažívá člověk, otevírající kartonovou krabici, ve které nachází zničený sváteční porcelán. Obvykle za poničenými věcmi stojí jedna ze dvou věcí: Nevhodné balení nebo nevhodná manipulace. Pečlivou přípravou lze ovlivnit obě dvě a dokonce jím zcela předejít.

Rada profesionála:

Internet je plný špatných zkušeností se špatnými firmami. Chyba mnohdy není ani tak na straně firmy, jako na straně toho, kdo si vybírá a volí. Vybírejte proto jen ověřené stěhovací firmy, které budou s vašimi věcmi zacházet s opatrností. Zjišťujte také, zdali je daná firma pojištěná pro případné škody. Zejména u stěhovacích firem z Brna dochází často k nešvarům, jako je absence pojištění, škrábance a defekty na věcech aj. Snažte se proto i vy předcházet všem nepříjemnostem pečlivým označením křehkých věcí viditelnými nápisy. Vždy balte své věci pečlivě a nešetřete obalovým materiálem. Může se to jedině vyplatit!

7) Nepřízeň počasí při stěhování

I sebelepší plánování a příprava může přijít na zmar při nepřízni počasí. Déšť, bouřka, silný vítr nebo třeba úmorné dusno, to vše může hladký přesun vašich věcí na novou adresu zkomplikovat.

Rada profesionála:

Připravte si vhodné nepromokavé oblečení a kvalitní obuv. Mějte připravené kartony a jiné podložky, které můžete položit a přilepit na zem, a ochránit tak podlahy před blátem. V případě extrémního horka myslete hlavně na dostatek tekutin a vhodný prodyšný oděv. Stěhování ve více než 30 stupních vás dokáže pekelně rozpálit.

Věříme, že vám článek alespoň trochu pomohl se na stěhování lépe připravit. Děkujeme panu Ing. Martinu Skoupému ze STĚHOVACÍCH SLUŽEB BRNO za odpovědi a praktická doporučení.