Hlasování probíhá od 8. do 24. března 2021 na webu www.drevenastavbaroku.cz/hlasovani. Projekt, kterému udělila záštitu tři ministerstva, vyhlašuje Nadace dřevo pro život už po jedenácté. Podporuje tím využívání dřeva jako naší významné obnovitelné suroviny.

Na hlasující letos čeká několik novinek, které zjednodušují hlasování. Dřevěné stavby jsou rozděleny do šesti nových kategorií, v nichž se ale jako obvykle volí ta nejlepší dřevěná hřiště, rozhledny, rodinné domy a interiéry. „Aby bylo hlasování pohodlné i na mobilních telefonech, v každé kategorii se letos zasílá pouze jeden hlas. Vyplatí se jej přitom poslat ve všech šesti kategoriích, protože se tím hlasující automaticky zařadí do soutěže o třídenní romantickou dovolenou ve srubu. Ten se nachází v podhůří Orlických hor v areálu Akademie Libchavy,“ upozorňuje na lákavou odměnu pro veřejnost Stanislav Polák, ředitel Nadace dřevo pro život.

Spolu s veřejností hodnotí díla i odborná porota. Ta je složená z dvanácti odborníků z oblasti dřevěných konstrukcí, staveb, architektury a interiérového designu. Porotci jsou rozděleni do tří hodnotících skupin podle své expertizy – na dřevěné konstrukce, dřevěné budovy a dřevěné interiéry. Přihlášená díla hodnotí zejména podle úrovně jejich technického zpracování, inovativnosti a způsobu využití dřeva.

„Dřevěné stavby v naší anketě lákají každoročně pozornost tisíců hlasujících. Dle mého názoru i proto, že jsou úžasným propojením krásy a užitečnosti dřeva. Přihlášené stavby nám tak ukazují inspirativní cestu k trvale udržitelnému rozvoji, na kterou se může vydat každý z nás,“ vysvětluje poslání projektu Stanislav Polák. Výsledky ankety budou zveřejněny na jaře letošního roku.