Drátky, provazy a dokonce i větvičky

Mnoho z vás si během velikonočních svátků užívá klasické barvení, ale pomocí různých materiálů můžete jednoduše vytvořit méně tradiční ozdoby - zajíčka, myšku nebo slepici. Stačí fix, drátek, barvičky a troška fantazie a zábava pro celou rodinu je na světě.

Během společné výroby je ten pravý čas zábavnou formou připomenout dětem třeba, jak dlouho žije slepice. Pomůžete tak dětem vytvořit pozitivní vztah k domácím zvířatům a připomenete jim, odkud se vlastně vajíčka berou.

Jakými dotazy vás mohou děti překvapit?

  • Jak dlouho žije slepice?

Délka života slepice záleží obecně na péči, kterou jí chovatel věnuje, kvalitě krmiva a prostředí, ve kterém žije. Průměrný věk je okolo 5 let. Vše o chovu slepic si můžete najít i na blogu krmiva Energys Hobby od firmy De Heus.

  • Čím se slepice krmí?

Každá slepice je všežravec. Živí se hlavně rostlinnou stravou, jako je pšenice, ječmen či kukuřice, ale v potravě musí být zastoupená i živočišná složka. Pro slepice je tedy důležitý vyvážený poměr živin ve správně zvoleném krmivu.

  • Při jaké teplotě a kde vejce skladovat?

Toto téma zaujme určitě spíš maminky. U chovatelů je zvykem každé dopoledne chodit do kurníku pro čerstvá vajíčka, zkontrolovat kurník a slepice nakrmit. Následně pak vajíčka uložíme do chladnější místnosti nebo do lednice, kde je max. 10 °C, na nejdéle 4 týdny.

  • Dalším symbolem jara je i zajíc

Věrným nosičem vajíček v symbolice Velikonoc je zajíček. Původ můžeme najít v Německu, kde byl zajíc v době luteránů vnímán jako soudce - rozhodoval, zda byly dětí hodné, nebo zlobily. Šikovným pak nadělil pochvalu se spoustou sladkostí.

Naše děti se častěji setkají s jeho domestikovaným kamarádem – králíkem. Pokud zvažujete pořízení králíků, nebo již na zahradě králikárnu máte, bude vás zajímat téma jejich chovu.

Ke zdobení lze využít celou zahradu…

Vynechte letos klasické barvy z pytlíku v supermarketu nebo jednorázové nálepky, a pusťte se s námi do široké nabídky přírodních barviv.

  • Hnědočervenou barvu dosáhnete využitím odvaru z cibulových slupek. Připravte si vývar ze slupek, do kterého ponoříte již uvařená vejce.
  • Světle žlutou barvu poskytne oves a intenzivnější odstín získáte například z kurkumy nebo šafránu.
  • Oblíbenou zelenou barvu získáte vařením v petrželové nati nebo z kopřiv.
  • Nevšední černá vajíčka vykouzlíte ve šťávě z kyselého zelí a rezavých hřebíků.
  • Růžovou pak dokonce ze syrové červené řepy.

Zábava pro celou rodinu už od rána

Společný čas tvoří pevné pouto zážitků a příjemných vzpomínek. Můžete zkusit pomocí drátků, kterých má táta v garáži celé klubko, a vajíček, ze kterých je i výborná snídaně, vyrobit i další domácí zvířátka a vystavit je, aby vám dělala radost. Nezapomeňte, že taková vtipně nachystaná snídaně, vylepší den každému z nás.