Jeho život byl obyčejný, v šestnácti odešel ze školy a do té doby, než začal hrát profesionálně šipky, se živil v továrně jako dělník vyrábějící keramické držáky na toaletní papír, za což dostával plat 52 liber týdně… Rád hrával fotbal a i šipky, ale vše se změnilo až po jeho přestěhování do Burslemu, no-name městečka, které proslavil právě on a také již tehdy legendární hráč šipek Eric Bristow. Phil žil se ženou blízko hospůdky Crafty Cockney, kterou vlastnil právě pan Bristow. Phil chodil do hospůdky házet šipky často, i proto mu manželka dala k narozeninám šipkařské vybavení. Eric si Phila při jedné z her všiml a rozhodl se ho podporovat, a stal se mu mentorem a koučem. Dnes, kdy má za sebou tento jedenašedesátiletý hráč veleúspěšnou kariéru, si můžete koupit i jeho šipky – šipky Phil Taylor.

Ale vraťme se na začátek jeho kariéry. Mezi Philem Taylorem a Ericem Bristowem vzniklo přátelství a Bristow se rozhodl jej podporovat i finančně. Díky těmto dotacím se Taylor mohl naplno věnovat šipkám a navštěvovat nižší turnaje v okolí. Roku 1988 vyhrává Taylor svůj první "větší" turnaj, a to Burslem Open. Následuje pak Derbyshire Open, Lincolnshire Open a Canadian Open. V lednu 1990 přichází BDO Mistrovství světa a Taylor je skutečně neznámým hráčem. Je na něj dokonce vypsaný kurz 125:1. Paradoxně je to on, který světu ukáže, jak umí hrát šipky, a v šokujícím finále poráží svého učitele a podporovatele Erica Bristowa 6:1. A tím je o senzaci postaráno. Ve stejném roce dále vyhrává turnaje jako Finnish Open, Danish Open, North American Open, velmi uznávaný British Pentathlon, Europe Cup. S dalším šipkařem Bobem Andersonem pak ještě přidává vítězství v párech a hlavně World Masters … Toto cenné vítězství ho vystřelilo na čelo tabulky světového žebříčku BDO/WDF.

A takto začala zářit hvězda Phil Taylor, v šipkařském světě známý pod přezdívkou „The Power“. Výčet jeho titulů je výjimečný - dosáhl na 13 titulů mistra světa, osmkrát vyhrál World Matchplay, sedmkrát World Grand prix, třikrát Las Vegas Desert Classic, dvakrát UK Open a v Premier League zůstal neporažen 28 zápasů v řadě. Ve sbírce má i titul z World Series of Darts a v loňském roce vyhrál World Darts Trophy. Je historicky nejúspěšnějším sportovcem v tomto odvětví.

Z jeho soukromého života je známé, že se svou bývalou manželkou má čtyři děti. Phila i jeho mentora Erica Bristowa postihla nemoc dartitida, což je psychický blok, kvůli kterému hráč není schopen odhodit šipku, ale oba tuto psychickou chorobu úspěšně překonali. Jako první šipkař byl nominovaný prestižní cenou BBC Sports Personality of the Year Award v roce 2006 a celkově během své kariéry vyhrál více než dvě stě turnajů a tím se zapsal do historie šipkařského sportu.