Při přepravě zvířat je důležité dbát na dodržování pravidel silničního provozu, ale také na jejich pohodlí. Rozhodně není ideální nechat zvíře v autě zcela na volno, ostatně za to hrozí i pokuta. Jak tedy při převozu zvířat v autě neohrozit sebe ani čtyřnohé společníky? „Abychom dojeli všichni bezpečně, máme pro mazlíčky k dispozici celou řadu produktů. Lze využít přepravku, klec nebo také popruhy,“ vyjmenovává Patrika Březinová.

Popruhy

Použití popruhu je snadné, jeden jeho konec je kompatibilní se zámkem bezpečnostního pásu a ten druhý připnete na postroj na zvířeti. Nebo je tu varianta přímo kompletního setu i s postrojem.

Malá plemena můžeme umístit do přepravního boxu na zadních sedačkách, který upevníme tříbodovým pásem. Zde je důležité vybírat kvalitní přepravky, které v případě autonehody vašeho mazlíčka udrží. „Pokud jsme majiteli větších plemen, je vhodné přemýšlet nad přepravou v zavazadlovém prostoru automobilu,“ upozorňuje Březinová.

Do zavazadlového prostoru se v tom případě vyplatí pořídit oddělovací mříž, která pejska oddělí od kufrů.

Přepravky

U přepravního boxu je klíčová jeho velikost. Zvíře musí být schopno se v něm pohodlně otočit a postavit. Šířka by měla být dvojnásobkem šířky psa, výška by měla odpovídat celkové výšce psa. Samozřejmě musíme myslet na to, aby se přepravka zároveň vešla do kufru auta.

Ať už je zvíře v kleci, nebo v přepravce, je vždy vhodné myslet na podložku, která bude snadno omyvatelná, ale zároveň pohodlná. Vhodný může být třeba pelíšek z nepropustného materiálu.

Pokud vyrazíme na cestu v teplé dny, je vhodné ji podniknout v ranních hodinách, nebo naopak večer, kdy teploty nejsou tak extrémní. „V nejteplejších dnech můžeme pejskům nabídnout chladicí podložku, kterou položíme pouze na část plochy, kam si zvíře může lehnout; tím mu zajistíme možnost volby. Případně existují i hračky, které lze naplnit vodou, kterou necháme posléze zmrznout. Pejsek, který si s touto hračkou hraje, se tím nejen zabaví, ale zároveň si tím snižuje tělesnou teplotu,“ radí Březinová.