Doby, kdy jsme se na karavan dívali jako na „nižší“ typ ubytování, jsou dávno pryč, jelikož moderní karavany a obytná auta nabízejí luxus, o kterém jsme si před lety mohli jen nechat zdát. S karavanem můžete vyrazit i do zahraničí, tam bývají kempy mnohem lépe vybavené než v ČR. Tento typ dovolených je totiž mezi obyvateli okolních států běžný, dokonce velké množství rodin ho přímo vlastní a kdo nevlastní, ten si může půjčit karavan. Jednou z mnoha věcí, která nabírá na oblíbenosti, je mít vlastní skládací nerezový gril s grilovacím lávovým kamenem, grilovací mřížkou a špízovými jehlami, s nímž máte teplý oběd nebo večeři zvládnutou v cuku-letu a kdekoliv.

Pokud jste nováčci v jízdě s karavanem, je potřeba si nastudovat, jaké kempy nebo soukromé pozemky se po cestě a v cíli vaší dovolené nachází, protože není nic horšího, než přijet na místo a hledat kemp, natož dobré místo v něm.

Při cestě s karavanem do zahraničí si nezapomeňte včas zařídit pojištění, které budete potřebovat, koupit dálniční známky a zkontrolovat veškeré doklady auta, karavanu a samozřejmě i posádky! Důležité je si před cestou sestavit itinerář – plán celé cesty, možné uzavírky, jiné dopravní předpisy, poplatky a mýta, svátky v dané zemi a samozřejmě nyní v době postkoronavirové i případná omezení jednotlivých států. Dobré je si i vytipovat tzv. stellplatzy, což jsou místa určená přímo pro zastavení obytných vozů a karavanů. Můžete je využít na odpočinek, na některých můžete i přenocovat. Jsou většinou dobře vybavená a velice často bývají blízko turisticky zajímavých míst.

Na dovolené s karavanem si můžete vézt s sebou více věcí než na klasickou dovolenou autem nebo veřejnými dopravními prostředky. Oblíbená venkovní křesílka anebo právě již zmiňovaný skládací nerezový gril. Základní parametry složeného grilu značky GRILMEN jsou 47 x 32 x 14 cm a váha 12 -26 kg (podle toho, jaký typ grilu si vyberete). Uložíte gril do karavanu a velice jednoduše a rychle ho složíte a zase rozložíte, a to bez použití jakéhokoliv nářadí. Dalším benefitem je, že gril je multifunkční, a to znamená, že na něm můžete připravit šťavnaté maso na lávovém kameni či na mřížce nebo si připravit chutné špízy. Pro fajnšmekry je dalším z doplňků i otočný gril na kuře. Vše umožňuje kombinovat unikátní stavebnicový princip grilu, který je i bytelný, protože jeho díly jsou vyrobeny z kvalitní nerezové oceli o tloušťce 2 nebo 3 mm.

Takže pokud jen sníte o dovolené bez limitů, kde nebudete setrvávat na jednom místě a „budete hrát podle vlastních not“, karavan je pro vás jasná volba. Zážitek budete mít vy i vaše děti, mnoho lidí si už dovolenou jinak než s karavanem nedokáže představit…