Deskové systémy se používají na realizaci příček, opláštění podkroví, montáž podhledů a obkladů stěn nebo k realizaci suchých lehkých podlah. Širokou oblast uplatnění našly v dřevostavbách. K jejich výhodám patří rychlá montáž díky absenci mokrých procesů a další specifické vlastnosti, které je předurčují například pro zajištění zvukové izolace.

K nejznámějším deskovým materiálům patří sádrokarton. Kromě toho, že je hygienicky nezávadný a špatně hořlavý, se s ním dobře pracuje díky nízké hmotnosti desek. Nejběžněji používané sádrokartonové desky mají tloušťku 12,5 mm, šířku 1250 mm a délku 2000 / 2600 mm. K montáži se používají kovové profily, na které se desky upevňují. Spáry mezi nimi se poté tmelí speciálními tmely, přestěrkují a přebrousí, aby nebyly vidět.

Izolace proti hluku

Pro izolaci proti hluku se používají akustické desky, nejdůležitější předností těchto desek je jejich schopnost zlepšit neprůzvučnost konstrukcí. Hluk je charakterizován jako nežádoucí zvuk, který vyvolává nepříjemný nebo rušivý pocit. Požadavky na zvukovou izolaci mezi místnostmi v budovách jsou definovány normou ČSN 73 0532. Při návrhu konstrukcí pro akustickou izolaci je nutné brát ohled na konkrétní podmínky v dané stavbě a volit vhodné konstrukční řešení včetně detailů. Detaily napojení na okolní konstrukční části stavby je třeba vybrat tak, aby šíření zvuku vedlejšími cestami bylo maximálně omezeno. Speciální akustické desky se mohou použít pro zvukovou izolaci již existujících místností, například když se potomek učí hrát na bicí. Pomocí podhledu, předsazených stěn a speciální izolace lze pokoj téměř dokonale odhlučnit. Důležité je řešení všech detailů, například těsnění dveří a podobně.

Jak již bylo řečeno, v dřevostavbách, kde dřevěné prvky tvoří nosnou konstrukci, případně část výplně stěn, nachází sádrokarton často uplatnění jako materiál pro vnitřní obklad stěn, veškeré příčky i podhledy. Špatná zvuková izolace se často uvádí jako slabina dřevostaveb. Proto byly vyvinuty desky, které tento nedostatek výrazně omezují. Jde zejména o konstrukce stropů, kde právě slyšitelná chůze bývala velkým problémem. Nové materiály se dají využít jak pro prefabrikované trámové stropy, tak i pro dřevěné trámové stropy montované na stavbě. Systém je dobře využitelný i pro běžné rekonstrukce dřevěných trámových stropů. Zároveň poskytují i tepelnou izolaci. Pro konstrukci lehkých lepených podlah se obvykle používají sádrovláknité, sádrokartonové a cementotřískové desky. Použití suchých podlah přináší řadu výhod: rychlý postup výstavby, úsporu času a nákladů, okamžitou zatížitelnost, tvoří ideální podklad pod podlahové krytiny (PVC, koberce, korky, lamina...) a jedná se o ekologický materiál za příznivou cenu.

CELÝ ČLÁNEK NAJDETE V ČASOPISU DŮM&ZAHRADA 2/14. Objednat lze samostatné číslo nebo získat předplatné, a to přes e-mail: send@send.cz, online na Předplatné časopisů nebo telefonicky: 225 985 225

Titulní foto: Rigips