Je třeba říci, že v současných rodinných domech se na prostor pro dostatečně velký jídelní stůl většinou pamatuje, i když většinou ne ve formě samostatné jídelny, ale místa v propojeném obytnému prostoru, obvykle mezi kuchyňskou a obývací částí. Jako součást obytného prostoru musí jídelní nábytek reagovat jak na vzhled kuchyňské linky, tak například knihovny nebo televizní stěny. Bílý lak, případně v kombinaci s dřevěnou dýhou je již nějakou dobu na vrcholu obliby, se střídavým úspěchem se přidává také černá barva. Tato barevná řešení vedou také u jídelen.

Ale co materiály?

Na výrobu stolů se používají podobné materiály jako na ostatní nábytek. Zatímco podnož bývá kvůli pevnosti a stabilitě z masivního dřeva nebo kovu, u stolových desek je větší variabilita. Mezi nejlevnější patří desky z lamina (LTD) -- jádro lamino desek tvoří dřevotříska, která je polepená laminovacím papírem se vzorem a ten je zalit melaminovou pryskyřicí. Hrany se dříve vyráběly pouze z melaminového papíru. V poslední době se více používají plastové hrany, označované ABS, které jsou odolnější. Lamino desky se vyrábějí v různých tloušťkách, k nejběžnějším patří 18 mm. Deska stolu by měla být silnější, toho se u lamina často dosahuje slepením dvou desek.

Dýha, nebo lak

Pro své vlastnosti patří k oblíbeným materiálům MDF (medium density fibreboard) desky, které mají jemnou, homogenní strukturu, o dost hustší než dřevotříska. MDF desky slouží jako nosné jádro, které může být potaženo fólií, lamináty, dýhami nebo nalakováno. Lakované MDF desky v různém stupni lesku (v jakékoliv barvě) jsou v poslední době jedním z nejvíce používaných materiálů pro výrobu nábytku. Lakují se celé desky, takže mezi plochou a hranou desky není vidět žádný přechod. Kvalitnějším materiálem než lamino je laminát (CPL -- středotlaký, HPL -- vysokotlaký, odolnější), který se vyrábí na bázi laminátové pryskyřice při vysoké teplotě a tlaku v podobě tenkých desek (řádově mm) a který se používá jako povrchová vrstva. Je odolný proti vodě, snadno omyvatelný, odolný proti odření i běžným chemickým přípravkům, jako například dezinfekční prostředky, s velmi širokou nabídkou barev a dekorů.


* CELÝ ČLÁNEK NAJDETE V ČASOPISU DŮM&ZAHRADA 4/14. Objednat lze samostatné číslo nebo získat předplatné, a to přes e-mail: send@send.cz, online na Předplatné časopisů nebo telefonicky: 225 985 225