Udělejme si jasno, co vlastně chceme:

1/ Aby byt vypadal větší? Pak potřebuje být především světlejší. Nejjednodušší je změna barevnosti interiéru. Pryč s tmavými sytě barevnými stěnami, přemírou vzorů a záplavou dekorací! Místnost potřebuje barevně sjednotit, preferovat světlé barvy (bílou, světle šedou, světle béžovou) a drobné nenápadné vzory, ať jde o výmalbu, tapety, podlahové krytiny, potahy, záclony.

2/ Víc úložných prostor? Nevíme, kam s knihami, psacím stolem pro prvňáčka, s postýlkou pro novorozence? V tom je podstatný rozdíl. Najít místo na ukládání kufrů není tak složité jako vytvořit v domácnosti čtvereční metry pro další dítě. Jak známo, byt se nafouknout nedá (není-li šance ho rozšířit např. o prázdné podkroví, komoru, chodbu). Zvětšit dosavadní užitnou plochu vyžaduje hodně přemýšlení, nebo tím úkolem raději pověřte odborníka. Počítejte se stavebními úpravami, částečnou nebo kompletní výměnou nábytku čili vyššími náklady.

Odstartovat inventurou

Mnohem racionálněji se rozhoduje o úpravě nového bydliště, kam se budeme stěhovat, než uvažovat o radikální proměně domova, kde jsme strávili spoustu let. Citové pouto je silné, a pro někoho je rozhodování, čeho se zbavit, vysloveně bolestivé. Už proto je výhodné přizvat „nezaujatého pozorovatele“, který nemá k bytu nostalgický vztah a potřebné změny posuzuje racionálně. Nejlepší je interiérový odborník, který má potřebné znalosti a zkušenosti s úpravami tohoto typu a dokáže navrhnout různé varianty řešení. Měly by především vycházet z vašeho přesného zadání, co potřebujete, a detailního popisu, jak doma trávíte čas (hobby, práce z domova atd.).

Skryté rezervy

Kouty, chodba, komora, niky, předsíň… Opravdu je využíváte celé? Je všechen nábytek v bytě plně funkční? Neskladujete ve skříních odložené věci, které „by se mohly jednou hodit“? Možná že inventura „od půdy po sklep“ vám otevře oči a po radikální čistce s překvapením zjistíte, že byt (i bez přestavby), jenže s polovinou nábytku, je větší, pohodlnější a plně funkční.

Bourat, nebo dělit?

Je praktické v malém bytě zbourat příčku/y, aby vznikla prostornější místnost? Nebo je lepší největší místnost v bytě rozporcovat na několik pidipokojíků? Berte v úvahu, že víc pokojíčků znamená víc dveří, víc rohů, víc koutů - čili méně životního prostoru. Zbouráním nebo posunutím příčky získáte prostornější interiér, kde je méně dveří, a to je v malém bytě další plus! Nutné dveře (do koupelny, WC, ložnice) nahraďte posuvnými. Vzniklá větší místnost se dá lépe využít. Především jako polyfunkční místnost (s kuchyní, jídelnou a obývákem), v níž se dá v případě potřeby vizuálně oddělit privátní zóna (např. čtenářská, pracovní atd.).

Text: Marie Krausová

CELÝ ČLÁNEK VČETNĚ DALŠÍCH FOTOGRAFIÍ PRO VAŠI INSPIRACI NAJDETE V ČASOPISU DŮM&ZAHRADA 7/2014. Objednat lze samostatné číslo nebo získat předplatné, a to přes e-mail: send@send.cz, online na Předplatné časopisů nebo telefonicky: 225 985 225