Pro někoho je romantický oheň jako prastarý světelný zdroj a preferuje lucerny a svíčky. I když jde o malé svítící dekorativní předměty, je třeba oheň hlídat, aby se větrem nerozšířil nebo se někdo nepopálil. Určitě jsou bezpečnější lampy, kde je plamen krytý sklem (a je to i ohleduplné vůči nočnímu okřídlenému hmyzu).

Bezpečnější romantiku poskytují solární lampy s LED diodami. Nekrystalický solární panel přes den „lapá“ sluneční energii (proto lampa musí být přes den na slunci), kterou po setmění využijí ke svícení LED. Jejich výhoda je v minimální spotřebě proudu, vysoké životnosti. Dávají světlo studené i teplé, různých barev, ovšem mají nižší svítivost. Zahradní solární svítidla a dekorace (řetězy, nábytek, objekty aj.) jsou uživatelsky bezpečné. Jsou velmi zdobné a hodí se i pro orientační osvětlení zahradních cestiček a schodů.

Další inspiraci na zahradní osvětlení najdete v časopisu DŮM&ZAHRADA 08/14. Objednat lze samostatné číslo nebo získat předplatné, a to přes e-mail: send@send.cz, online na Předplatné časopisů nebo telefonicky: 225 985 225**