Začněme po pořádku -- každý, kdo uvažuje o koupi/stavbě nemovitosti, by se měl v první řadě zajímat o vývoj cen v tomto oboru. Jak na tom realitní trh v současné době je?:

„Od začátku letošního roku pozorujeme značné oživení trhu. Zájem je především ze strany kupujících, což je způsobeno dlouhodobě klesající, respektive stagnující cenou nemovitostí a bezesporu též nízkými úrokovými sazbami,“ říká Ing. Michaela Džupinová z realitní kanceláře Pubec, která na trhu působí již od roku 1990 a za dobu své existence úspěšně zrealizovala více než 6000 obchodních transakcí s nemovitostmi.

Proklaté DPH

Vyplatí se tedy investovat? Minimálně do pozemků… „Určitě ano. V případě, že dojde od nového roku ke změnám v DPH u stavebních pozemků, lze předpokládat, že jejich cena poroste,“ přibližuje Džupinová. O co se jedná? Přibližuje Ing. Pavel Pubec, majitel stejnojmenné realitní kanceláře: „Od 1. 1. 2014 stát na stavební pozemky uvalil DPH, a to převážně v sazbě 21 %. To se týká pozemků, na kterých jsou umístěny stavby (byty, domy, ale také třeba jen inženýrské sítě, studny), a také pozemků, na kterých může být podle platného stavebního povolení provedena stavba. Netýká se to pozemků nezastavěných. V současné době je ale v parlamentu návrh zákona, který pokud bude schválen, uvalí DPH 21 % i na všechny nezastavěné pozemky připravené k zastavění, dokonce i na pozemky určené pro bydlení.“ O problematice DPH, byť v trochu jiné souvislosti, mluví i architekt Jakub Roskovec v rozhovoru na straně 40 tohoto čísla: „Zvýšení DPH s cenou stavby zamává opravdu výrazně,“ potvrzuje.

Investovat s rozvahou

Nicméně bez ohledu na DPH vidí realitní makléři zhodnocování nemovitostí poměrně slibně: „Předpokládáme, že cena v následujících letech zvolna poroste,“ odhaduje situaci Džupinová. Zároveň ale dodává, že investovat by se mělo s rozvahou. „Výhodnost koupě je vždy potřeba posuzovat individuálně.“ A nejen výhodnost koupě, ale i výhodnost stavby. Lidé totiž v dnešní době daleko častěji pořizují své bydlení i s ohledem na možnost případného prodeje v budoucnosti a ten může zkomplikovat fakt, že se dům příliš vymyká cenové mapě dané lokality, jinými slovy - je příliš drahý na dané místo. Přední český architekt Luděk Rýzner z ateliéru OK Plan k tomu říká: „V Praze prodáte dům za 20 milionů korun poměrně snadno, ale v menším okresním městě budete hledat kupce na takovou nemovitost jen stěží.“

Kolik stojí dům

Cena rodinných domů se asi nejjednodušším způsobem vypočítává z metrů čtverečních. Ceny rodinných domů na klíč se u typových projektů pohybují cca od 19 000 Kč/m², průměrná cena je ale spíše kolem 25 000 Kč/m². U individuálních staveb začíná cena v závislosti na vybavení kolem 25 000 Kč, průměrně se pak pohybuje mezi 30 000 a 40 000 Kč. Přesnější je cena za obestavěný prostor (dům může mít vyšší stropy, vyšší střechu nebo otevřená podlaží, která se v plošné míře neprojeví). Zde se cena pohybuje kolem 5000--6000 Kč/m³ obestavěného prostoru u standardně vybaveného domu na klíč.

Architekti i realitní makléři se pak shodují na zlatém pravidle "lokalita, lokalita, lokalita". Daleko větší šanci na zúročení investice mají lokality se slušnou občanskou vybaveností a v dosahu větších měst. Satelitní domek 50 kilometrů za městem dostupný po přeplněné komunikaci určitě nebude takové investiční terno, jako parcela kousek od hranice města, která ale pochopitelně bude výrazně dražší. Na druhou stranu náklady vyváží i snížení výdajů za dojíždění a lepší využívání času.

Autor: Klára Herčíková

Titulní foto: Weberhaus

CELÝ ČLÁNEK I S VELKOU TABULKOU ORIENTAČNÍCH CEN STAVEBNÍCH PRACÍ NAJDETE V ČASOPISU DŮM&ZAHRADA 1/15. Objednat lze samostatné číslo nebo získat předplatné, a to přes e-mail: predplatne@astrosat.cz, online na Předplatné časopisů nebo telefonicky: 840 336 459