Mějte na mysli, že i když se jedná o malou koupelnu, musí v ní být zachován dostatek prostoru, abyste mohli pohodlně vystoupit z vany, osušit se nebo si u umyvadla vyčistit zuby bez nebezpečí, že si rozbijete hlavu o zavěšenou skříňku nad ním. „Malá koupelna“ také automaticky neznamená „levná koupelna“.

Řada „vychytaných“ úložných prostor nebo upravených zařizovacích předmětů totiž obvykle stojí podstatně více než běžné produkty. Navíc ani v pidikoupelně by neměly ustoupit základní ergonomické poučky, tzn. dostatečný prostor před WC, umyvadlem, velikost sprchy atd.

V boji o centimetry by vaším prvním pomocníkem měl být papír, tužka a metr. Přemýšlejte, měřte, navrhujte. I u koupelny totiž platí „dvakrát měř a jednou řež“.

Umyvadlo – rozhodně ano!

I když je koupelna malá, nesmí v ní rozhodně chybět umyvadlo – pravděpodobně nejpoužívanější zařizovací předmět v koupelně. O vaši přízeň se budou při výběru ucházet různé druhy materiálů, tvarů a barev umyvadel v širokém cenovém rozpětí, pamatujte ale na to, že například sklo či nerez potřebují k dokonalému vyznění prostor, keramika je rozhodně jistější volba. Aby vám umyvadlo poskytlo dostatečný komfort, musí mít i v malé koupelně dostatečnou velikost a odkládací plochy, standardní šířka je cca 50 až 60 cm, ale i v malé koupelně se pokuste vyčlenit umyvadlu trochu více prostoru.

Umyvadlo se musí snadno čistit, péče o něj je závislá na druhu materiálu. Pokud se jedná o vícečlennou rodinu a prostor to umožní, je vhodné volit dvě umyvadla vedle sebe, což je samozřejmě ve stísněném prostředí trochu problém, existují ale i varianty kompaktních dvojumyvadel. Pod umyvadlo rozhodně zvolte odkládací skříňku, která zakryje instalaci vody a současně poslouží jako úložný prostor. Nezapomeňte na vhodné zavěšení ručníků v jeho blízkosti. Takzvaná umývátka čili umyvadla malých rozměrů jsou určena pro samostatná WC, jako hlavní umyvadlo rozhodně neposlouží.

WC v koupelně – raději ne

Umístit do malé koupelny ještě WC je dost problematické řešení. Jednak z důvodu místa a jednak z důvodu soukromí. Pokud se jedná o jediné WC v bytě nebo domě, není to právě šťastné řešení zejména u vícečlenné rodiny, na což pamatuje dokonce vyhláška (byty větší než 2+1, případně byty obývané třemi a více členy musí mít oddělené WC). Na WC místnost potřebujete 900 mm na šířku, na hloubku se doporučuje 1200 mm při otvírání dveří ven (někdy je možné jít až na 1100 mm), 1500 mm při otvírání dveří dovnitř. Co se rozměrů WC týče – zde nelze příliš šetřit. Šířka je vždy kolem 360 mm, hloubka u kombi WC je kolem 700 mm, u závěsných klozetů je to méně, počítat ale musíte s instalační předstěnou. Prostor nad ní se ale dá dobře využít pro uskladnění čisticích prostředků a toaletních potřeb. Navíc závěsné WC se lépe udržuje (vytírání pod ním je snazší) a opticky místnost nezatěžuje tolik jako kombi záchody. Pokud už budete umisťovat WC do koupelny, pamatujte na minimální šířku 600 - 700 mm kolem mísy, dostatečný prostor před ní a pokud možno použití dělicí příčky.

Jak vytvořit dojem většího prostoru

  • V malé koupelně se snažte využívat co nejvíc závěsné skříňky, vyhýbejte se ukládání věcí na zem.
  • Myslete ve 3D – využívejte vysoké skříňky, sušičku umístěte na pračku, využijte prostor pod stropem.
  • Pořiďte si velké zrcadlo a dobré osvětlení.
  • Obklady a dlažby volte střídmě, vyhněte se nápadným vzorům. I malé koupelny snesou velké formáty dlaždic, chce to ale promyslet umístění opravdu každé jednotlivé dlaždičky. Velmi dobře působí v malé koupelně optické potlačení spár, ať už jejich barevností nebo malou tloušťkou.
  • Sjednoťte barevně doplňky a zařizovací předměty.
  • Používejte uzavíratelné odkládací prostory.

Text: Klára Herčíková

CELÝ ČLÁNEK NAJDETE V ČASOPISU DŮM&ZAHRADA 8/15. Objednat lze samostatné číslo nebo získat předplatné, a to přes e-mail: predplatne@astrosat.cz, online na Předplatné časopisů nebo telefonicky: 840 336 459. Volání na bílou předplatitelskou linku je zpoplatněno zvýhodněnou sazbou 1,60 Kč včetně DPH za započatou minutu volání z pevné linky. Volání z mobilního telefonu dle tarifu mobilního operátora.