Příroda nám dává pořádně najevo, že jsme si s ní příliš dlouho nešetrně zahrávali. Na poušti sněží a ve Francii se v lednu lidé opalují. V Austrálii jsou největší horka v historii a třetina tohoto kontinentu hoří. Pak přijdou gigantické deště a města se zase topí při záplavách. V Indii je milionové město, které přišlo o vodu. V Grónsku je tepleji než v Římě. Co s tím uděláme? Teď už nic. Můžeme se jen snažit všechny naše kroky po téhle planetě udělat co nejměkčí, snažit se, abychom se v budoucnu nedopouštěli takových chyb jako v minulosti (i současnosti), a snažit se chovat k přírodě prostě o kus lépe. Třeba nám odpustí. A tak se na našich stránkách budete v následujících měsících a možná i letech setkávat s články o ekologii. Jedna část bude věnovaná vodě – jak ji ušetřit, jak ji vyčistit, jak s ní nakládat, jak ji vrátit zpátky do krajiny… Druhá část bude o zahradě. Budeme si povídat i o takových věcech, jako jsou původní či nepůvodní druhy, o sekání trávníků, o tom, jestli je zahrada vlastně příroda…? Prostě toho bude moc. A teď začínáme.

Nový seriál je také v zahradní části, kde budete postupně objevovat zajímavé léčivky. Jako první se zde objevuje stále oblíbenější rýmovník.

Japonská inspirace

Snažíme se také často přinášet ukázku toho, že v architektuře nevládnou jen muži. Naopak. Je stále více znát, že ženy patří ke špičce světové architektury stejně často. A tak tu máme profil architektky Kazuyo Sejimy, která sklízí uznání na všech kontinentech. A když už s ní navštívíme Japonsko, připravili jsme i další zajímavé věci z této neskutečně originální země. Nabízíme vám například návštěvu jednoho pestrobarevného bytu, nebo naopak moderní, ale přesto klidný a tradiční dům uprostřed japonského lesa.

Po kusech

Ze stavebních témat jsme tentokrát vybrali teplo pro novostavby, což je komplexní výčet technologií, které mohou do domu dodávat teplo. Bereme je jednu po druhé, vypočítáváme výhody i nevýhody pro dnešní domy, ale nedoporučujeme. Volbu necháváme na vás.

Druhým tématem jsou pak kusová staviva. Ale ne ta standardní, tedy třeba cihly na stavbu dopravované po kamionech. Tentokrát kusy myslíme v množství skutečně malém. Tu jeden kus, tu jen pár desítek dílů, které pomůžou s jinak složitými částmi stavby.

Přejeme tedy pěknou zábavu, hodně inspirace a poučení.

Pokud vás něco zaujalo, neváhejte a časopis si kupte, máte několik možností. Časopis najdete téměř na každém stánku, u benzinové pumpy apod., nebo můžete využít předplatného. (Informace o klasickém tištěném předplatném najdete zde) nebo zde v elektronické podobě pro vaše počítače, tablety a telefony. Objednat si jej můžete také přes e-mail na send@send.cz nebo telefonicky na 272 015 015.