Přelom května a června je na zahradě takový ideální čas. Jaro sice už zamávalo šátečkem, ale jarní rostliny se střídají s letními. Přešli tři ledoví muži, všude se sází a přesazuje, květiny kvetou a naštěstí ještě není takový hic, aby to všechno spálilo. Občas i zaprší. A to je jedině dobře. Pamatujeme si, jak předminulý rok zapršelo v některých částech republiky posledního dubna a pak až v říjnu. A minulý rok v půlce května a pak zas až v září.

A to je velký průšvih. Kvůli malým sněhovým srážkám v zimě může být tohle léto ještě sušší. Velmi rychle se blížíme podnebí, jaké je třeba ve střední Itálii. Žádné přehrady, jaké plánuje naše vláda, to nezachrání. Ani náhodou. Musí totiž být čím je naplnit. Ta voda, která padne na naši zem, se musí vsáknout a zůstat tam. Musíme využít každou kapku, a ne že ji pošleme do velkočistíren, řeky a pak horem-pádem do moře. O tom píšeme a ještě budeme psát v našem seriálu o ekologii. Třeba v tomhle čísle vám budeme povídat, jak fungují kořenové čistírny odpadních vod a jak jsou skvělé, protože vodu, kterou vyprodukuje váš dům, můžete pak klidně využít.

Dřevo

Ale nejde jen o vodu. Jde vlastně o celou koncepci našeho žití. Jde třeba o to, jak a z čeho stavíme naše domy. Třeba se musíme zamyslet nad tím, jak moc velkou uhlíkovou stopu na světě zanecháme. Třeba dřevostavby využívají stavební materiál, který je ekologický – dřevo. Materiál, který v přírodě vyroste, a když doslouží, zase se do přírody vrátí. Strom vyroste, zachytí CO2, při spálení ho zase vypustí, a to zachytí nový strom, který vysadíte… Krásný koloběh. A kdo plánuje dřevostavbu, ekologické bydlení vonící dřevem, pak by měl tohle číslo Domu&Zahrady určitě mít. Je tu totiž takový malý lexikon, co znamenají výrazy v dřevostavitelství, jaké jsou druhy dřevostaveb… Prostě všechno, co potřebujete.

A víte co. Tentokrát vám nebudeme vypočítávat, co všechno zajímavého v červnovém čísle najdete. Kupte si ho a uvidíte, že opravdu stojí za to. Slibujeme.

Tak vám přejeme krásné odpočinkové chvilky s naším časopisem.

Pokud vás něco zaujalo, neváhejte a časopis si kupte, máte několik možností. Časopis najdete téměř na každém stánku, u benzinové pumpy apod., nebo můžete využít předplatného. (Informace o klasickém tištěném předplatném najdete zde) nebo zde v elektronické podobě pro vaše počítače, tablety a telefony. Objednat si jej můžete také přes e-mail na send@send.cz nebo telefonicky na 272 015 015.