Co se týče toho požáru, vynecháme nějaké hlásiče a hasicí přístroje. V tomhle čísle se zabýváme požární odolností stavebních materiálů a konstrukcí. Víte, že to je tak velký a složitý obor, že se mu na stavební fakultě věnuje zvláštní předmět? Nebo že hlavním problémem u drtivé většiny požárů není šíření ohně přes stavební konstrukce, ale přes vybavení, jako jsou koberce, nábytek apod.? A víte proč to je? No protože stavební předpisy přesně definují, jak má taková stavba vypadat, aby nedošlo k požáru, nebo když dojde, aby se oheň šířil co nejpomaleji, aby měli obyvatelé čas opustit budovu. Pořádně si to probereme v článku. A je to hutné čtení.

Voda v základech je také zlým snem mnoha lidí. A tak se u nového domu, ale i u rekonstrukcí především pečlivě dbá na to, aby se základy izolovaly od vody i zbytku domu. Jak se to dělá? Co je nejlepší varianta? To si přečtete v našem článku.

Samozřejmě, že u nás najdete také zajímavé návštěvy. A tentokrát jsou zajímavé dvojnásob. Třeba máme zajímavou moderní dřevostavbu, která má své dřevěné obložení opálené ohněm (a ne že by nefungovala požární bezpečnost!). Pak máme dvě zajímavé rekonstrukce, které by vás mohly inspirovat k úpravě vašeho vlastního domu. Ale máme i další zajímavou návštěvu – podíváme se do Pardubic a tamních Tyršových sadů. Sice to není soukromá zahrádka, ale o to je to zajímavější, protože tenhle veřejný prostor sbírá ceny jak na běžícím pásu.

Trochu klasicky

V interiérové části budeme trochu tradicionalisté. Tak třeba se věnujeme spotřebičům v retro vzhledu. A to, že vypadají jak ze šedesátých let, neznamená, že jsou technologicky nějak méněcenné. Naopak.

Stejně tak se věnujeme tradicím v dalších článcích. Třeba koberce. Ty s nástupem minimalismu a moderny zažily ústup (schválně, na kolik návštěv z našeho časopisu si vzpomenete, které měly víc než jeden koberec?), ale jak se zdá, jejich čas ještě přijde. Lidé totiž opětovně zjistili, že jim chybí ta měkkost a teplo. O teple se pak dá mluvit i v případě článku o dřevě v interiéru – materiálu, ze kterého se dnes dá dělat prakticky cokoli – od talířů až po vany.

Tak si užijte krásnou zimu a budeme rádi, když se v teple domova začtete do únorového čísla časopisu Dům&Zahrada.

Pokud vás něco zaujalo, neváhejte a časopis si kupte, máte několik možností. Časopis najdete téměř na každém stánku, u benzinové pumpy apod., nebo můžete využít předplatného. (Informace o klasickém tištěném předplatném najdete zde) nebo zde v elektronické podobě pro vaše počítače, tablety a telefony. Objednat si jej můžete také telefonicky na 272 015 015.