1. Všechny orchideje potřebují průhledné květináče

Průhledné květináče používá zahradnická výroba pro orchideje, které rostou v přírodě epifytně v korunách stromů. Vědci zjistili, že jsou jejich kořeny schopné fotosyntetizovat, a proto se tento poznatek dostal, ve formě průhledných plastových květináčů, do zahradnické výroby. Ty, které rostou v půdě, např. Cymbidium, Paphiopedilum nebo Zygopetalum, můžete bez obav pěstovat v tmavých nádobách.

ČTĚTE TAKÉ:

2. Po odkvětu odstraňujeme odkvetlé stvoly

Některé orchideje, např. nejběžněji pěstovaný Phalaenopsis, dokážou na původním květním stvolu vyrašit ze spících oček, a vytvořit tak pokračování původního květního stvolu. Na něm mohou postupně nakvétat i několik let. Proto by byla škoda původní stvol odstranit, a připravit se tak o desítky květů. Naopak některé orchideje tuto schopnost nemají (Cymbidium, Paphiopedilum), a proto můžete po odkvětu jejich květní stvoly bez obav odstranit.

3. Orchideje vyžadují celoročně pokojovou teplotu

Další mýtus, který zahubil již mnoho orchidejí. Celoročně vyšší teploty vyžadují orchideje, které pocházejí z oblastí nížinných tropických deštných lesů, z tropického pásma. Mnoho orchidejí ale pochází z vysokohorských či polopouštních oblastí a tam je růst a zejména indukce květů vázána na nižší teploty. Proto vyžadují chladné přezimování (některé druhy rodu Dendrobium, Cymbidia aj.).

4. Všechny orchideje vyžadují kůrový substrát

Substrát z borové kůry doplněný o další složky, jako je drcená pemza, kokosové vlákno, molitan či drcený korek, vyžadují epifytní orchideje. Takový substrát jejich kořenům zajistí nejen tolik potřebnou vlhkost, ale i dostatek vzduchu. Naopak v půdě rostoucí orchideje (terestrické) vyžadují klasické substráty s vyšším podílem upravené rašeliny.

5. Orchideje vyžadují vysokou relativní vzdušnou vlhkost

Záleží na domovině, odkud pocházejí. Ty z tropického nížinného deštného lesa a z vysokohorských tropických oblastí mají vyšší nároky, polopouštní rody potom velmi nízké. Existují ale rody, které se přizpůsobily bytovým podmínkám, např. Phalaenopsis, a bez problémů se vyrovnají i s běžnou relativní vzdušnou vlhkostí okolo 50 %. Výjimkou jsou tropické Vandy, které jsou bez paludária, zimní zahrady či pokojového skleníčku pěstitelsky dlouhodobě neudržitelné.

6. Orchideje jsou stálezelené

Opět záleží na rodu a druhu. Některé v nepříznivých podmínkách domoviny (sucho, sníh) zatahují do zásobních pahlíz, aby se mohly připravit na další sezonu. Většina druhů, které se v interiérech pěstují a jsou běžně dostupné, ale stálezelené jsou.

7. Orchideje vyžadují bohatou zálivku

Další „zabijácký“ mýtus, který stál život již mnoho krasavic. Orchideje mají dužnaté kořeny a většinou jsou zvyklé s vodou dobře hospodařit. Nadměrná zálivka a stojící voda v podmiskách či okrasných obalech způsobí zahnívání kořenů a v důsledku úhyn rostliny.

8. Orchideje si můžeme doma rozmnožit semeny

Primitivní semena orchidejí nejsou schopna klíčit bez „pomoci“ symbiotických hub. Proto se nechávají naklíčit speciálním laboratorním způsobem „in vitro“ v řízených podmínkách (teplota, světlo). Vám tedy nezbude nic jiného než množit vegetativně – dělením nebo dceřinými rostlinami.

9. Květy orchidejí voní

Až na výjimky (Cattleya, Zygopetalum) jsou bohužel nevonné. Vše nám ale jistě vynahradí svou barevností, členitostí a velikostí.

10. Orchideje jsou náročné na výživu

Ani v přírodě to nemají lehké. V korunách stromů, na skalách nebo v drsné polopoušti musí obezřetně hospodařit nejen s vodou, ale i s živinami. Proto používejte speciální hnojiva na orchideje nebo klasická hnojiva pro pokojové rostliny ve slabší koncentraci, orchidejím prospívá i přihnojení na list.