Pokud nebudete na stěhování připraveni, bude pro vás znamenat hlavně stres a strach, zda vše stihnete včas, jestli zvládnete všechno zabalit, uklidit, předat a jestli se nábytek při stěhování nepoškodí. Základem je samozřejmě kvalitní stěhovací firma, přesto ale je největší díl práce hlavně na vás. Proto je dobré se na stěhování připravit s předstihem. A jak na to? Zde jsou rady a tipy pro stěhování.

Tip 1: Vyberte si stěhovací firmu včas

V závislosti na tom, kdy se plánujete přestěhovat, možná zjistíte, že je těžké zarezervovat si termín. Nenechte se nachytat – plánujte předem.

Tip 2: Udělejte si seznam

Abyste se vyhnuli stresu, sepište si seznam všeho, co musíte udělat, a zkuste si vytvořit časovou osu. A plánujte ideálně s předstihem.

Tip 3: Ukliďte si předem

Vyčištění vašeho domova od všech starých, nechtěných nebo nepotřebných věcí před vaším stěhováním vám může ušetřit čas a stres, ale také vám může ušetřit peníze. Čím méně věcí máte, tím menší je dodávka a tím méně hodin potřebuje váš stěhovací tým.

Tip 4: Udělejte si plán balení – a začněte brzy

Balení vždy trvá déle, než si myslíte, a proto je lepší začít co nejdříve. Když vyklidíte vše, co už nepotřebujete, nejlepší je začít s místnostmi, které používáte nejméně. Zabalení těchto místností a jejich použití k uložení krabic s věcmi vám nejméně naruší život a umožní vám toho udělat co nejvíce.

Tip 5: Můžou nastat komplikace?

Například velké zahradní vybavení, jako jsou sekačky na trávu nebo benzínové nářadí, je třeba před přepravou vyprázdnit a vyčistit. Pokud balíte nože, pečlivě je zabalte a poznamenejte si obsah na krabici.

Tip 6: Vypořádejte se s papírováním

Všechny důležité dokumenty, jako jsou pasy, domovní listy, závěti a dokumenty o pojištění, uložte do jedné krabice nebo složky, abyste k nim měli snadný přístup. Ta by pak měla být umístěna někam, kde ji neztratíte.

Tip 7: Myslete na dodavatele energií

Je snadné zapomenout na konečné odečty měřidel a odhlášení energií. Pokud se ale stěhujete mimo původní město, není to praktické. S předstihem se můžete zaregistrovat u nových poskytovatelů plynu, elektřiny, vody či internetu.

Tip 8: Udělejte si čas na úklid

Při stěhování vás čeká poměrně dost uklízení. Jednak při předání původního domu nebo bytu, a pak při nastěhování do nového.

Tip 9: Zabalte si sadu na přežití v den stěhování

Ta bude obsahovat nezbytné předměty, které vás a vaši rodinu dostanou bez úhony přes den (a první noc), jako jsou toaletní potřeby, nabíječky na telefony, láhve s vodou, svačiny a zásoby na teplé nápoje.

Tip 10: Jděte na vybalování pomalu

Mějte realistická očekávání, kolik toho chcete stihnout – je nepravděpodobné, že vybalíte vše do první noci. Udělejte si čas na relaxaci a odpočinek – užijte si večer se sebou nebo jděte ven s přáteli. Váš život se nemusí točit jen kolem vybalování.